Aţi văzut filmul "Lupii şi zeii"?

Specialiştii l-au vizionat şi i-au dat undă verde
Pînă nu demult, criza cinematografiei moldoveneşti era echivalentă cu faptul că nu se mai făceau filme în Republica Moldova sau se turnau extrem de puţine. În ultimul timp, însă, criza se mai manifestă sub o altă formă: filme se fac, dar nu se difuzează.

Cel puţin, aceasta este istoria filmului Lupii şi zeii care fusese terminat încă în primăvara lui 2008 şi , pînă acum, nu a fost vizionat de publicul larg din Republica Moldova sau de publicul din străinătate.

Şi nu pentru că ar fi fost respins de comisiile din cadrul Studioului Moldova Film unde a fost produs sau de către cele ale Ministerului Culturii care l-a finanţat. Dimpotrivă chiar, specialiştii l-au vizionat cu multă curiozitate şi i-au dat undă verde. Şi aceasta s-a întîmplat încă în primăvara anului trecut.

Cu toate acestea, casetele filmului aşa şi nu au fost scoase în lume. Sandu Vasilache, regizorul peliculei, susţine că filmul a fost terminat într-un moment nepotrivit, exact înaintea alegerilor.

De cîtva timp încoace, situaţia s-a normalizat în ţară. Ministerul Culturii are un nou ministru şi ar fi normal ca, în sfîrşit, filmul să-şi croiască un drum spre public. Dar acest lucru nu se întîmplă.

Sandu Vasilache nu înţelege cum într-o ţară în care toată lumea este alarmată de criza cinematografiei, să nu existe nici un fel de interes faţă de apariţia unui film nou. El nu exclude faptul că filmul s-ar putea să nu placă tuturor, dar asta nu înseamnă că ar trebui să fie închis în sertar.

În situaţia filmului lui Sandu Vasilache mai sunt şi alte pelicule care au fost turnate şi nimeni nu le-a vizionat. Şi nimeni nu ştie de ce.