2.11.99 - Fiica lui Dumitru Diacov și presiunile politice la adresa guvernului Sturza

Dumitru Diacov contestă acuzațiile aduse fiicei sale de inplicare în contrabanda cu țigări.
2 noiembrie 1999

Fiica lui Dumitru Diacov și presiunile politice la adresa guvernului Sturza.

Dan Ionescu: Joia care urmează, se anunţă ca o zi cheie pentru soarta guvernului; mai precis, se aşteaptă ca actualul cabinet să prezinte în Parlament un nou program de guvernare şi să se supună unui vot de încredere al deputaţilor. Potrivit liderului Partidului Forţelor Democratice, Valeriu Matei, executivul nu mai poate activa fără acoperire politică. Domnul Matei spune că Parlamentul va fi obligat să se pronunţe în decurs de 72 de ore asupra programului. Dacă în acest răstimp, deputaţii nu vor înainta o moţiune de cenzură, programul respectiv va intra automat în vigoare. Dacă parlamentarii vor prezenta insă moţiunea, atunci cabinetul ar putea fi demis, ca urmare a votului în plen. In orice caz, primul ministru Ion Sturza, a subliniat, după întîlnirea de luni cu şefii aliaţi de guvernămînt că, personal, nu intenţionează să îşi prezinte demisia din funcţie dat fiindcă nu este de loc genul de persoană care să părăsească scena politică în felul acesta. Despre o eventuala demitere a guvernului a fost vorba şi la conferinta de presa susţinuta astazi de preşedintele parlamentului, Dumitru Diacov. Subiectul principal a fost însă acela al acuzaţiilor de implicare în contrabanda cu ţigări a fiicei lui Dumitru Diacov, acuzaţii vehiculate în anumite medii de informare, inclusiv in cadrul emisiunii „Top secret” a postului rus de televiziune NTV. Mai multe, de la corespondenta noastra la Chisinau,Eleonora Lisnic:

Preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov a calificat drept invenţie afirmaţiile potrivit cărora una dintre fiicele sale ar fi implicată în contrabanda cu ţigări. Dupa ce s-au făcut auzite în Parlamentul şi mass media de la Chisinau, aceste invinuiri au fost aduse şefului legislativului în emisiunea Top secret difuzată luni seara pe postul rus de televiziune NTV.

Emisiunea a fost centrată pe problema corupţiei în Republica Moldova, fiinmd inclus şi un interviu cu generalul Nicolae Alexei, fostul şef al departamentului pentru combaterea crimei organizate si a corupţiei. Realizatorii emisiunii de la NTV au pus pe post şi o înregistrare video care a fost comentata de Nicolae Alexei.

Potrivit generalului, fiica lui Dumitru Diacov a fost reţinuta de angajatii departamentului la volanul unui jeep care însoţea un transport de ţigări de contrabandă. Tinara avea un tichet special eliberat de Ministerul de Interne, care ii asigura libera circulatie şi dreptul de a nu se legitima. generalul Alexei a preciaz că asemenea tichete sunt eliberate doar executorilor unor operaţiuni speciale desfăşurate de organele ministerului de interne. ca rezultat au fost intentate citeva dosare penale pentru contrabandă, dar nu pe numele fiicei domnului Diacov. In emisiunea postului rus de televiziune, a apărut cu o declaraţie şi preşedintele Parlamentului Dumitru Diacov, dar nu a fost clar dacă ziaristul l-a solicitat să se refere la cazul in care a fost implicată fiica sa.

Astazi, intr-o conferinţă de presă preşedintele Parlamentului a dat citire unui mesaj din partea generalului, care, la solicitarea lui Diacov, precizează că în cercetare nu se află nici un dosar intentat vreunui membru al familiei Diacov. Dumitru Diacov a lăsat să se înţeleagă că în opinia sa, emisiunea a fost comandata de presedintele Petru Lucinschi. Diacov a declarat ca emisiunea ar costa in jur de 400 mii de dolari. Preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov: „În luna iulie, anul curent, preşedintele, la o întîlnire cu fracţiunea noastra parlamentara, a cerut ca noi, in mod expres, să susţinem ideea referendumului. In caz contrar, a menţionat preşedintele, eu o sa distrug mişcarea, o sa distrug "Rîndunica", şi trebuie sa va dati seama de ceea ce se va întîmpla. Iată, noi vedem că se întimplă ceva. Eu am avut o discuţie cu preşedintele, cu participarea lui Alexei, eu am la mine un set de documente care demonstrează faptul că este inventat absolut de la zero. Da, a fost un caz regretabil cind fiica mea a urcat la volanul unei maşini, ea lucreaza la o firma care schimba parbrize, dar de a face legatura intre doua evenimente, afacerile cu ţigări si acest episod este absolut incredibil. Eu nu întreb cîţi feciori are preşedintele, cu ce se ocupă feciorii preşedintelui, dar eu îmi doresc ca feciorii presedintelui sa fie tot atit de exemplari ca şi fiica mea. Si ceilalti feciori ai oricărui demnitar din Republica Moldova”.

Dumitru Diacov a declarat că îi va ruga pe preşedintele Petru Lucinschi şi pe generalul Alexei să dea publicităţii orice informaţie compromiţătoare la adresa membrilor familiei sale, dacă acestea există. D.Diacov şi-a declarat disponibilitatea de a renunţa, in caz de necesitate, la imunitatea parlamentară. In cadrul conferintei de presa, Dumitru Diacov a apreciat că ultimele evenimente au ca scop demiterea actualului cabinet de ministri.

Dacă guvernul Sturza pleacă, a declarat Diacov, grupul parlamentar al Blocului pentru o Moldova democratica si Prospera, nu va participa la guvernare. In opinia şefului legislativului, unele forţe politice sunt interesate de desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate. Joi, potrivit preşedintelui legislativului, premierul Ion Sturza va cere Parlamentului vot de încredere, şi, dacă acesta va fi obţinut, adoptarea cît mai grabnică a modificărilor la legea bugetului pe anul curent şi a celor 6 proiecte individuale de privatizare a unor intreprinderi din industria tutunului şi a vinului.

Din Chisinau, E.Lisnic, pentru REL.

Dan Ionescu: Inainte de a trece la subiectul următor sa notam că marţi, la Oslo, ministrul de externe rus, Igor Ivanov, a discutat cu secretarul de stat al Statelor Unite, Madeleine Albright stadiul pregatirilor pentru urmatoarea conferinţa la nivel înalt a OSCE, care va avea loc la Istanbul. El a menţionat în mod expres, tratativele purtate cu Georgia şi Republica Moldova pe tema armamentului rus aflat pe teritoriul statelor respective. Tot la capitolul stiri externe, să amintim că astazi se încheie vizita oficială de 2 zile a preşedintelui Petru Lucinschi în Grecia. Preşedintele, care a fost însoţit de numeroşi oameni de afaceri i-a invitat pe investitorii din ţara gazdă să se implice mai activ în proiecte comune. În prezent, numarul companiilor moldo-grecesti este de 41, cărora li se adaugă o bancă grecească ce funcţionează la Chişinau.