1.11.99 - București: Un experiment FMI eșuat

Cererea FMI ca băncile private să împartă povara financiară în redresarea economică nu a avut succes, dar problemele bugetului românesc se datorează exclusiv politicii guvernamentale.
1 noiembrie 1999

Extras din emisiunea „Actualitatea românească” – Comentariu: Ilie Şerbănescu.

„O nouă eră în relaţia României cu FMI „

Un experiment FMI eșuat.

Experimentul FMI numit „împărţirea puterii” a eşuat – este de părere Ilie Şerbănescu. Iniţial FMI a cerut băncilor private să împartă povara financiară a redresării ţărilor în restrişte. Cum nu a avut nici o pârghie să le oblige să-şi asume această sarcină, FMI s-a întors spre guvernele ţărilor debitoare şi le-a cerut lor să participe la împărţirea responsabilităţii.

Mai simplu, FMI a refuzat guvernelor credite pentru a-şi plăti datoria spre bănci şi le-a cerut să se împrumute tot de pe piata privată pentru a plăti aceste datorii. Absurd, este de părere Ilie Şerbănescu.

Colapsul Ecuadorului a „salvat” România de presiunile FMI care a acceptat ca ţara să împrumute numai 100 de milioane de dolari de pe piata privată de capital faţă de peste 450 de milioane de dolari, cât i se ceruse iniţial.

Dar, subliniază Ilie Şerbănescu, de problemele actuale ale bugetului nu FMI este de vină. Guvernul trebuie numai să respecte anumiţi parametri ai acordului de credit sau să renegocieze cu FMI aceşti termeni.