"Cred că ne afectează mai mult criza decît gripa"

Şoferi de autobuz şi călători din Chişinău despre pericolul grupei porcine
Am ales pentru observaţii cele mai aglomerate locuri din Chişinău – autogările şi pieţile. Primul popas l-am făcut la gara auto de Nord, de unde pleacă majoritatea autobuzelor pe rutele internaţionale, în special cele spre Ucraina şi Rusia, ţări în care sunt mai multe focare de gripă pandemică. Am găsit peronul aproape gol. Doar cîţiva cîţiva şoferi îşi ademeneau călătorii. I-am întrebat unde sunt călătorii şi dacă au luat măsurile de protecţie necesare pentru a evita virusul A H1N1.

"Noi sîntem în grupul de risc, fiindcă în toată ziua duci cite 20 de pasageri cel puţin, de unde să ştim noi care şi ce are şi încercăm să ne protejăm prin metode tradiţionale, ceapă, malină, vitamina C".

"Nu a scăzut numărul de călători. Cum a fost aşa şi sunt. Mergem la Odesa. Vedeţi şi dvs cîţi sunt. Dacă va fi jumătate de autobuz, va fi bine. Cred că ne afectează mai mult criza decît gripa. Şi-apoi ştiţi în Ucraina sunt alegeri acum. Cred că se exagerează, fac politică doar".

Nici unul dintre şoferi nu purta mască, deşi unii dintre ei aveau rezervate cîte una.

"Protejează probabil, dar aşa printre oameni nu prea cred. Cînd vor umbla toţi, vom ubla şi noi. La medic cînd trecem dimineaţa ne spune să ne luăm mască neapărat cînd ne aşezăm la volan".

Pasagerii păreau şi ei liniştiţi, chiar dacă ştiu că în jur bîntuie un virus periculos. I-am întrebat dacă nu le e frică să se molipsească.

"Oamenii au murit şi pînă acum şi de-acum încolo vor muri. Nu ne temem. Cred că cineva face bani pe seama vaccinurilor pentru gripa asta. Eu nu mă protejez în nici un fel".

De la administraţia gării auto de Nord am aflat că deocamdată nici o cursă internaţională nu a fost anulată, cu excepţia unor autobuze care circulă spre Ucraina şi care au fost nevoite să se întoarcă pentru că vameşii ucraineni au restricţionat trecerea hotarului.

Ca să evite gripa pandemică, administraţia gării auto de nord a afişat informaţii despre virusul A H1N1, iar în zilele următoare intenţionează să instaleze un monitor special în acest sens. Dispeceratul, la rîndul său, are misiunea să anunţe călătorii nu doar despre orarul autobuzelor, ci şi despre măsurile de protecţie împotriva gripei, numită popular, porcină.Pentru personalul gării, administraţia a promis măşti, pe care deocamdată nu le-a cumpărat.

Situaţia e similară şi la gara auto Centru de unde pleacă majoritatea autobuzelor pe rutele interne. L-am întrebat pe administratorul Nicolae Cornea cum încearcă să-şi protejeze angajaţii de gripa pandemică.

"Şoferii au primit pliante cu informaţii, vedeţi că sunt şi pe pereţi. Deridicătoarele spală podelele cu soluţie specială".

Igor Grişca, şef de schimb la gara auto Centru: "Am făcut comandă de 600 de măşti, le aşteptăm. E cam deficit, nu se găsesc în farmacii."

Alături de gara auto din Centru e şi cea mai mare piaţă alimentară din capitală. Îmbulzeală ca de obicei, oameni grăbiţi, cu genţi enorme. I-am oprit pe cîţiva să-i întreb dacă noul virus gripal i-a facut mai atenţi la sănătatea lor. "Văd că sînteţi cu copil mic, nu vă e frică, e totuşi gripă şi nu purtaţi nici mască?

"Ne e frică, dar ce să facem. Auzim la televizor ce se întîmplă, dar sperăm să nu ne prindă".

Agenţiile de ştiri anunţă că măsuri de precauţie împotriva gripei pandemice au fost luate şi la punctele de trecere a frontierei, la aeroport şi la gara de trenuri.

Vom aminti că pînă acum în Moldova au fost înregistrate 29 de cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul pandemic, şi 154 cazuri suspecte. Gripa nouă a provocat şi un deces în Moldova. Un bărbat în vârstă de 50 de ani, a murit în spitalul nr. 1 din Chişinău, pe 23 octombrie.