"Într-o coaliţie de centru stînga, Voronin ar deţine din nou puterea absolută"

Lupu Marian (PD)

Marian Lupu declară însă că lista de propuneri pentru dialogul cu PCRM rămîne deschisă
Marian Lupu a spus astăzi că Partidul Democrat, pe care-l conduce, nu va face alianţă cu comuniştii, aşa cum a îndemnat ieri la o conferinţă de presă liderul PCRM Vladimir Voronin. În ciuda acestui refuz, Lupu n-a răspuns astăzi expresiilor mai colorate folosite ieri de Voronin, inclusiv la adresa lui, preferînd să ofere din nou comuniştilor o invitaţie la dialog.

În noianul de acuze lansate ieri de liderul PCRM Marian Lupu a găsit şi lucruri mulţumitoare, cum ar fi răspunsul afirmativ a lui Voronin la întrebarea dacă, în cazul unei alianţe PD-PCRM, ar fi sprijinit candidatura lui Marian Lupu la funcţia de şef al statului: „PCRM-ul, vorbesc de conducerea PCRM, nu are motive palpabile şi argumente palpabile contra candidaturii Alianţei la postul de şef de stat. Esenţa problemei este concentrată doar aici: se face coaliţia centru stânga se votează candidatul, nu se face coaliţie centru-stânga, nu se votează candidatul. Un asemenea format va duce la ceea ce liderul partidului comuniştilor şi-o doreşte foarte mult: continuarea situaţiei în care o persoană, un om vrea să concentreze în continuare deplina putere”.

Pe de altă parte, Marian Lupu a spus că la următoarele alegeri prezidenţiale va conta pe sprijinul tuturor membrilor PCRM: „Noi nu cerşim voturi, noi suntem plasaţi pe o poziţie flexibilă, deschisă, una constructivă, pentru a purta un veridic şi adevărat dialog politic reieşind din interesele Republicii Moldova. Lista de propuneri rămâne deschisă pentru procesul de dialog cu PCRM-ul”.

Marian Lupu a ocolit propunerile concrete înaintate Partidului Comuniştilor, precizând că acestea vor fi făcute publice în momentul anunţării zilei când va fi votat din nou şeful statului.

Iată cum a reacţionat la acuzele lui Voronin, un alt demnitar Gheorghe Gorincioi, preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, vizat ieri de liderul PCRM (Voronin l-a criticat pe Gorincioi pentru schimbarea de pozitie odată cu schimbarea guvernării): „Pe mine mă miră această apreciere stranie vizavi de activitatea Consiliului Coordonator al Audiovizualului fiindcă CCA nu a făcut altceva decât să respecte Codul Audiovizualului inclusiv la capitolul pluralism de opinii”. Gheorghe Gorincioi crede că reacţia dură a ex-preşedintelui Vladimir Voronin a fost provocată de avertisemntele adresate de CCA posturilor de televiziune N 4 şi NIT.