7.12.99 - Chișinău: Parlamentul respinge guvernul propus de Voronin

Vladimir Voronin

Cu doar 48 de voturi favorabile, cabinetul și programul de guvernare al lui Voronin nu obțin majoritatea necesară.
7 decembrie 1999

Parlamentul respinge guvernul propus de Voronin
.

Edgar Şelaru: Parlamentul Republicii Moldova a respins astazi lista cabinetului şi programul noului guvern, prezentate de premierul desemnat, liderul comunist, Vladimir Voronin. In favoarea guvernului s-au pronunţat numai grupul parlamentar al celor 40 de deputati comunişti şi un grup de 8 deputati independenti, ceea ce a însemnat cu 4 voturi mai puţin decit cele 52 de voturi necesare pentru investitura. De la Chişinau, cu amanunte, Radu Benea:

Lista cabinetului de ministri şi programul de guvernare propuse astazi in plenul Parlamentului de premierul desemnat Vladimir Voronin nu a întrunit un numar suficient de voturi. Pentru instalarea unui guvern condus de liderul comunist au votat doar 48 de deputati: 40 din grupul parlamentar al comunistilor şi 8 independenţi, necesarul fiind insa de cel puţin 52 de mandate.

Vladimir Voronin a propus în viitorul guvern doar 4 reprezentanţi ai formaţiunii pe care o conduce: la ministerele agriculturii, educaţie şi ştiinţă, mediu şi amenajarea teritoriului precum şi la un post de vice prim ministru. Din fostul guvern au fost păstraţi Boris Gămurari, ministru apărarii, Nicolae Tăbăcaru, ministrul afacerilor externe şi Ghenadie Ciobanu, ministrul culturii. Prezentînd programul de guvernare, Voronin a menţionat că acesta a preluat mai multe obiective din cel al fostului guvern Sturza, dar şi prevederi ale programului anti-criza al partidului comunistilor, care a stat la baza platformei electorale a formaţiunii in parlamentarele din 1998.

Programul este intitulat "Statalitate, redresare economică şi securitate socială". Intre elementele noi ale programului, Voronin a menţionat întărirea rolului statului din toate sferele şi orientarea lui socială. Referitor la problema integării în mecanismele şi structurile internaţionale, Vladimir Voronin a spus că aceasta problema trebuie abordată, nu la modul general ca pînă acum, ci concret, pe domenii, ţinînd cont de interesele Republicii Moldova. Voronin a mai promis că va păstra continuitatea în politica externă şi relaţiile cu organismele financiare internaţionale.

Se pare că majoritatea deputaţilor se aştepta astazi la ratarea instalării unui guvern Voronin. Aceasta a reiesit si din luările de cuvînt ale mai multor deputati din ADR, care, între altele, i-au reproşat lui Voronin faptul că a purtat negocieri doar la modul formal, pentru a păstra aparenţele. De fapt, încă înainte de solicitarea votului de încredere era evident că Voronin nu va reuşi sa il obţină fără cîteva voturi ale opozitiei. In acelaşi timp, mai multi deputati ADR au aratat în plen inconsistenţa programului premierului desemnat, program care nu mai semana de loc cu cel propus de fostul candidat Valeriu Bobuţac, ci mai mult cu platforma electorală a comunistilor. S-a atras atenţia şi asupra contradictiilor interne ale acestuia, cum ar fi, întărirea rolului statului, concomitent cu promovarea de-etatizării conform acordurilor semnate cu organismele financiare internaţionale.

Din Chisinau, Radu Benea, REL.

Edgar Șelaru:Aşadar, criza politică se prelungeşte. Preşedintele Lucinschi a declarat, după votul din Parlament că se va consulta cu liderii grupurilor parlamentare şi va lua apoi o decizie, fie desemnarea unui al treilea candidat la funcţia de prim-ministru, fie dizolvarea Parlamentului şi convocarea de alegeri anticipate. Decizia ar urma sa fie anunţata miercuri.