14.12.99 - București: Criza din PNŢCD

O demitere de premier și o criză ce vor slăbi poziția CDR în alegerile generale din 2000.
14 decembrie 1999

Extras din emisiunea „Actualitatea românească” (Moderator: Cristian Teodorescu; comentariu: Ș. Orescu).

Criza din PNŢCD”.

Ca jurist, actuala criză ridică o serie de semne serioase de întrebare: în primul rând, instituţia abilitată să demită un prim ministru este Parlamentul, nu preşedinţia. Opoziţia intenţionează acum să depună o moţiune de cenzură, premierul demis Radu Vasile va contesta decizia la Curtea constituţională – tot atâtea fapte care, crede Şerban Orescu, vor slăbi pozitia CDR şi a preşedintelui Emil Constantinescu în alegerile generale din 2000.

Şerban Orescu avertizează că s-a creat acum un precedent periculos şi că demiterea abuzivă a premierului de către un alt preşedinte s-ar putea repeta, în detrimentul democraţiei.

Întrebat dacă acum se poate vorbi de o dictatură prezidenţială, premierul demis a declarat într-un interviu cu Evenimentul Zilei: „Nu! Dar o tendinţa serioasă în această direcţie!”

Însemnă această criză un pericol existenţial pentru PNŢCD ? Nu este exclus, dar mult depinde de persoana care va veni la conducerea acestui partid istoric. Până una, alta, Radu Vasile îşi va relua funcţia de secretar general.