Jurnal de Chișinău: Liderii comuniști se agață de monopolurile lor economice

Dacă vreţi să aflaţi care-i secretul secretul unei vieţi de peste 100 ani cumpăraţi astăzi din chioşcuri Jurnal de Chişinău. Nina Neculce ne propune un interviu cu Ileana Bordian din satul Cosăuţi, raionul Soroca, care în câteva luni va împlini 112 ani. Bătrâna a supravieţuit celor două războaie mondiale, precum şi deportării în Siberia. A fost cetăţean a Rusiei Ţariste, a României, Uniunii Sovietice şi a Republicii Moldova. Editorialistul Nicolae Negru se întreabă tot în Jurnal de Chişinău pentru ce luptă cu atâta înverşunare liderii PCRM, care să fie raţiunea rămânerii cu orice preţ la putere? La mijloc pot fi numai interese de ordin financiar or, conclude Nicolae Negru, liderii comunişti simt că nu independenţa Moldovei e în pericol ci monopolurile lor economice.

În cotidianul Timpul, Constantin Tănase constată că în Republica Moldova sistemul îşi va înceta existenţa doar atunci când masa critică a societăţii va fi formată din oameni care vor avea curajul să recunoască că sunt parte a acestui Sistem, dar că îşi doresc o schimbare. Tot răsfoind Timpul aflaţi de la Constantin Cheianu că în ultimii patru ani diverse ţări şi fundaţii europene au investit în talentul Nicoletei Esinencu, nici mai mult nici mai puţin de jumătate de milion de euro. Pe când, scrie Cheianu, statul moldav i-a oferit doar 5 mii de lei, atât a costat montarea unui spectacol după piesa scriitoarei la Teatrul „Eugene Ionesco”.

În Moldova Suverană citiţi un interviu cu Petru Chiriac, vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale a Sidicatelor din Moldova, care spune că din cauza posibilităţilor limitate de angajare, salarii care nu acoperă minimul de existenţă, o bună oarte dintre tineri încă mai aleg să plece peste hotare. Ce promite să facă Sindicatele pentru a schimba situaţia, aflaţi răsfoind Moldova Suverană.