13.12.99 - Chișinău: Criza politica se prelungește

Ion Casian

Este posibil ca preşedintele sa desemneze un alt candidat, în cazul în care deputaţii nu vor accepta condiţiile lui Ion Casian.
13 decembrie 1999

Criza politica se prelungeste

Dan Ionescu: Inainte de a trece la subiectele ţinînd de actualitatea internă, să menţionăm că presa occidentală de astazi continuă să comenteze rezultatele reuniunii Consiliului european de la Helsinki care a decis să demareze negocierile de aderare la Uniunea Europeana cu o serie de ţări, inclusiv Romania. Ziarul francez Le Figaro din 13 decembrie, se întreabă, în aceste condiţii, unde se opresc graniţele Europei ? Cităm din articol „daca spunem da Turciei, atunci de ce să refuzăm accesul Ucrainei sau Moldovei ? Aceasta zona gris dă naştere la îngrijorări dintre cele mai întemeiate.” Le Figaro avertizeaza în acelaşi timp împotriva pericolelor unei extinderi nelimitate a Uniunii Europene, care ar putea deveni un fel de ONU sau OSCE, adică „o organizaţie fără un centru decizional clar”. De la aceste considerente de politică externă să trecem la desfăşurarile de pe scena politica moldovenească, mai precis, la prelungita criza de guvern de la Chişinău. Despre cum au decurs negocierile astazi, relateaza Radu Benea:

Purtătorul de cuvînt al preşedinţiei Anatol Golea a expus astazi în cadrul unui briefing motivele pentru care preşedintele Petru Lucinschi nu s-a prezentat vineri în Parlament, aşa cum se aştepta, pentru a face cunoscuta cea de-a treia candidatura la funcţia de prim-ministru. Golea a menţionat, fără a preciza, că în ultimul moment au apărut, „unele divergente şi unele probleme legate de condiţiile avansate grupurilor parlamentare de către potenţialul candidat la funcţia de premier Ion Casian.”

Reamintim că Ion Casian a condiţionat acceptul său pentru funcţia de candidat de constituirea formala a unei noi majorităţi parlamentare, care ar sprijini politic viitorul guvern, şi, în al doilea rînd, de libertatea deplina în selectarea candidaturiilor la posturile de ministrii. In context, purtatorul de cuvint al preşedintelui a declarat că preşedintele Petru Lucinschi considera firesti cele 2 conditii inaintate de Casian.

In prezent, a spus Golea, negocierile nu se poarta asupra componenţei nominale a cabinetului, ci asupra principiilor de formare a viitorului guvern şi în problema sprijinului politic pe care acesta il va avea in Parlament. Totodata, el a adăugat că este posibil ca preşedintele sa desemneze un alt candidat, în cazul în care deputaţii nu vor accepta condiţiile lui Casian. Anatol Golea „Sunt posibile şi alte candidaturi. este cert faptul că nu putem vorbi numai de candidatura domnului Casian, atîta timp cît nu există decretul preşedintelui despre desemnarea acestei candidaturi. Se negociaza condiţiile impuse de domnul Casian. In cazul cînd acestea vor fi acceptate de catre o majoritate parlamentara cit de cit stabila, atunci, preşedintele, evident, va purcede la desemnarea candidatului. In cazul cînd aceste conditii vor fi respinse definitiv, atunci, pe parcursul acestei perioade de 45 de zile, preşedintele poate negicia şi cu alti candidati pentru a desemna o alta candidatura.”

In ceea ce priveste şansele instalării unui guvern situaţia rămîne în continuare incerta. Aceasta, in pofida faptului că vicepreşedintele grupului parlamentar al comunistilor, Victor Stepaniuc a declarat astazi presei ca este foarte probabil ca saptamina viitoare, viitorul executiv sa fie aprobat. Stepaniuc a afirmat că în prezent există suficiente voturi pentru istalarea guvernului. Este cunoscut însă faptul ca, fără voturile creştin democraţilor sau ale unor deputati din opozitie, acest lucru nu poate fi realizat. Lideri ai Alianţei pentru Democratie si Reforme şi-au reconfirmat recent decizia de a nu acorda sprijin politic viitorului guvern, pronunțîndu-se pentru declanșarea cît mai grabnică a alegerilor parlamentare anticipate. In acelasi timp, nici preşedintele Partidului popular crestin democrat, vicepreşedintele Parlamentului, Iurie Roşca, încă nu a anunţat că formaţiunea sa va acorda vot de încredere viitorului cabinet. Roşca ne-a declarat că zilele trecute şi pe parcursul zilei de astazi, nu afost contactat în vederea continuării negocierilor.

Din Chisinau, R.Benea, REL.

Dan Ionescu: Printre urmările crizei guvernamentale de la Chişinău se numara şi aceea a amînării semnării unui tratat politic de bază cu Romania. potrivit ambasadorului Romaniei Victor Barsan, tratatul nu va putea fi semnat pînă la sfîrşitul anului curent. Acesta şi a exprimat totuşi speranţa că „evolutiile politice de la Chisinau nu vor afecta negativ relatiile bilaterale dintre Romania şi Republica Moldova”.