17.12.99 - Chișinău: Proiectul de modificare a Constituției și avizul nefavorabil al Comisiei de la Veneţia

Șeful aparatului prezidențial respinge acuzațiile că Petru Lucinschi ar dori să submineze Parlamentul instituind un regim prezidențial.
17 decembrie 1999

Proiectul de modificare a Constituției și avizul nefavorabil al Comisiei de la Veneţia.

Dan Ionescu: Iniţiativa preşedintelui de modificare a constituţiei trezeşte reacţii şi contrareacţii dintre cele mai diferite, aşa cum puteti afla din relatarea Eleonorei Lisnic:

Şeful aparatului prezidenţial, Mihai Petrache a ţinut astazi o conferinta de presa pentru a da replica unor declaratii ale deputatului Vladimir Solonari, preşedintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului.

Potrivit lui Solonari, comisia de la Veneţia a dat un aviz nefavorabil proiectului de modificare a Constituţiei, elaborat de o comisie naţionala la iniţiativa preşedintelui Lucinschi. Pe de alta parte, sustine parlamentarul, in sedinta din 10 decembrie, Comisia de la Veneţia a dat un aviz pozitiv altui proiect de modificare a legii supreme avansat de 39 de parlamentari care pledeaza pentru extinderea competentelor puterii executive.

La conferinta de presa de astazi, consilierul prezidenţial Mihai Petrache, care, alaturi de Solonari a participat la acea şedinţă, a afirmat că expertii Comisiei de la Veneţia nu au prezentat un aviz definitiv asupra nici unui din proiectele de modificare a Constituţiei, urmind, ulterior sa prezinte in APCE un raport preliminar: „Preşedintele Comisie de la Veneţia, dr. Abergola a ajuns la urmatoarea concluzie: comisia nu poate da acum un aviz definitiv. Si el a propus ca comisia sa intocmeasca un raport preliminar la care sa fie anexat un raport preliminar privind evolutia reformei constituţionale in Republica Moldova şi la acest raport preliminar sa fie anexate amendamentele Comisiei Constituţionale ale Republicii Moldova. Nimeni nu a supus votului proiectul de aviz care a fost prezentat de grupul de experti. Eu asta o declar cu toata responsabilitatea si infirm afirnatiile domnului Solonari ca in cadrul şedintei Comisiei de la Veneţia ar fi fost aprobat un aviz definitiv în care se aprobă sau se dezaprobă un proiect sau altul.”

Potrivit consilierului prezidenţial, mai multi experti ai Comisiei de la Veneţia au fost de părere că misiunea lor este sa constate daca proiectele de modificare a Constituţiei corespund in fond, normelor democratice. Ei au menţionat, potrivit lui Petrache, că deocamdata, nu a fost identificat un model clar de guvernare la care sa aspire democratiile tinere din Europa. Alegerea sistemului de guvernare este dreptul fiecarui stat suveran şi independent, important este ca acesta sa fie unul democratic, iar obiectul Comisiei de la Veneţia este de a da o apreciere generala, a spus, consilierul preşedintelui Lucinschi. M.Petrache a expus principalele obiectii formulate de Comisia de la Veneţia pe margine proiectului de modificare a Constituţiei cu scopul instituirii formei prezidenţiale de guvernare. Potrivit acestora, în proiectul initiat de Petru Lucinschi, se observa o tendinta de subminare a rolului Parlamentului in stat. O concluzie cu care consilierul prezidential nu a fost de acord.

M. Petrache: „O alta obiectie de principiu cu care noi nu am fost de acord şi nu vom fi de acord in nici un caz, este vorba de atitudinea expertilor fata de institutia referendumului. Expertii considera, din nou, ca posibilitatea de a desfăşura un referendum legislativ este din nou, o încercare de subminare a autorităţii legislative a parlamentului. Noi suntem categoric impotriva acestei pozitii.”

Cu toate acestea, preşedintele Petru Lucinschi doreşte continuare colaborării cu Comisia de la Veneţia şi a acceptat şi propunerea preşedintelui APCE, lordul Russel Johnston, de a constitui in Republica Moldova o aşa numita „comisie a înţelepţilor” care sa ajunga la un consens in problema reformei constituţionale.

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, REL.