21.12.99 - Chișinău: Reacții la aprobarea guvernului Braghiș

Dumitru Braghiș în 2009

Premierul a declarat că va iniţia discuţii cu grupurile parlamentare, care nu au votat pentru instalarea noului cabinet, în vederea obţinerii sprijinului lor a viitoarelor iniţiative ale guvernului.
21 decembrie 1999

Actualitatea în Republica Moldova
.

Reacţii la aprobarea guvernului Braghiş.

Dan Ionescu: Parlamentul a aprobat cu aceeaşi ocazie şi componenţa nominală a noului cabinet. Funcţia de prim-viceprimministru şi ministru al Economiei şi Reformelor este ocupată de Eugen Şlopac, secondat de viceprimminiştrii Valeriu Cosarciuc şi Lidia Guţu. Ministrul Finanţelor este Mihail Manoli, al Industriei şi Energeticii – Ion Leşanu, al Agriculturii şi al Industriei prelucrătoare – Ion Rusu, al Transporturilor şi Telecomunicaţiilor – Afanasie Smochin, al Mediului şi Amenajării teritoriului – Arcadie Capcelea, al Educaţiei şi Ştiinţei – Ion Guţu, al Sănătăţii – Vasile Parasca, al Muncii, Protecţiei Sociale şi al Familiei – Valerian Revenco, al Culturii – Ghenadie Ciobanu, al Justiţiei – Valeria Şterbeţ, al Afacerilor Interne – Vladimir Ţurcanu, al Afacerilor Externe – Nicolae Tăbăcaru şi al Apărării – Boris Gămurari.
Reacţiile liderilor politici la confirmarea noului cabinet nu s-au lăsat aşteptate, aşa cum puteţi afla din următoarea relatare a lui Sergiu Praporşcic
.

Proaspătul premier Dumitru Braghiş consideră că echipa sa guvernamentală se va bucura de un sprijin real din partea Parlamentului. După votul de astăzi al legislativului, premierul le-a declarat jurnaliştilor că va iniţia discuţii cu grupurile parlamentare, care nu au votat pentru instalarea noului cabinet, în vederea obţinerii sprijinului lor a viitoarelor iniţiative ale guvernului.

Întrebat de noi care vor fi primele acţiuni ale noului executiv, Dumitru Braghiş a răspuns: „Printre cele mai importante este vorba de modificarea Legii Bugetului şi prezentarea ei în Parlament. Este vorba de definitivarea unui şir de legi care sînt de urgenţă, compensări nominative şi altele. Vorbim despre problemele gazului şi energiei, destul de stringente. Chiar astăzi ne vom întruni cu reprezentanţii guvernului pentru a soluţiona unele probleme foarte urgente ”.

Premierul spune că va opera modificări şi în structura şi componenţa aparatului guvernului. El este dispus să reorganizeze Cancelaria Executivului: „În general, eu gîndesc că ar trebui să facem careva modificări în aparatul guvernului. Cît de mare ele vor fi, vom discuta. Vom desemna candidatura la postul de director al aparatului Cabinetului de Miniştri şi atunci vom discuta şi problemele structurale. În discuţiile pe care le-am avut cu membrii guvernului, mulţi au fost de părerea că trebuie reorganizată Cancelaria”.

Vicepreşedintele legislativului, liderul grupului parlamentar al PPCD, Iurie Roşca, ne-a declarat că deputaţii PPCD au votat pentru confirmarea guvernului Braghiş deoarece „în componenţa acestuia au intrat oameni cu o reputaţie acceptabilă. Iurie Roşca s-a arătat satisfăcut de programul de guvernare al guvernului Braghiş. În opinia sa, noul cabinet ar putea să se menţină pînă la alegerile prezidenţiale din anul 2000: „Eu cred că este un guvern care va funcţiona cel puţin pînă la alegerile prezidenţiale din 2000 şi este un guvern care poate supravieţui alegerilor prezidenţiale. Nu este exclusă această variantă. Eu nu cred că un guvern este capabil să organizeze alegerile prezidenţiale în Republica Moldova în măsura în care să răstoarne opţiunile electoratului”.

Iurie Roşca a mai spus că, înainte de aprobarea guvernului, preşedintele Petru Lucinschi, Dumitru Braghiş, membrii echipei guvernamentale, deputaţii comunişti, independenţi şi creştin-democraţi s-au întrunit într-o şedinţă la care s-a decis reîntoarcerea generalului Nicolae Alexei în cadrul Ministerului de Interne: „În cadrul acelei discuţii, între altele, s-a convenit asupra faptului că domnul general Nicolae Alexei urmează să fie confirmat fără întîrziere în funcţia de prim-viceministru al Afacerilor Interne şi concomitent Şef al Departamentului pentru Combaterea Crimei Organizate şi a Corupţiei. Pentru că, aşa cum cunoaşteţi, prioritatea acestei echipe guvernamentale va fi nu numai stabilizarea economică, dar şi combaterea corupţiei, care a atins proporţii grave de tot în Republica Moldova”.

Liderul comunist, Vladimir Voronin, consideră însă că acest guvern ar putea să se menţină pînă la sfîrşitul mandatului actualului Parlament: „Noi am dori ca acest guvern să se menţină pînă la sfîrşitul mandatului acestui Parlament. Să fie guvernul în activitate. Pentru că schimbările astea de guvern nu aduc folos nimănui. Ia uitaţi-vă, mai mult de 40 de zile republica e fără guvern şi vedeţi care-i situaţia…”

Vladimir Voronin spune că guvernul Braghiş nu va fi unul de buzunar al preşedintelui Petru Lucinschi: ”Nu cred eu că acest guvern o să fie un guvern de buzunar al preşedintelui Lucinschi. Mai mult decît atît, eu sînt convins că nici preşedintele Lucinschi nu pune această sarcină în faţa noului guvern. Şi noi n-o să permitem, fracţiunea noastră care are astăzi majoritatea în acestă nouă majoritate creată în Parlament”.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.

Dan Ionescu: Agenţiile de presă occidentale s-au grăbit şi ele să comenteze evenimentul care a pus capăt crizei de guvern de la Chişinău după mai bine de o lună de eforturi lipsite de succes de a forma un nou cabinet. Corespondentul agenţiei Reuter nu uită să amintească că Dumitru Braghiş a condus organizaţia tineretului comunist la sfîrşitul epocii sovietice. În concluzie, el notează că ultima criză politică a înrăutăţit situaţia economică a ţării şi a dus la suspendarea creditării Republicii Moldova de către organizaţiile internaţionale financiare.