22.12.99 - București: Martor ocular la Timișoara

„Zilele acestea, în spital, a fost stare de urgenţă” – declară o doctoriţă – „din cauzele pe care probabil că le cunoaşteţi şi în prezent nu mai este nici o problemă, nici o internare nouă tot din motivele cunoscute”.
22 decembrie 1999

Extras din emisiunea „Actualitatea romînească” (Moderator: Radu Călin Cristea; reporter: Dan Alexe).

Martor ocular la Timișoara.

Pe 22 decembrie 1989, seara, Dan Alexe, corespondentul Europei Libere, se număra printre jurnaliştii care au putut intra în România. Ţinta a fost Timişoara.

10 ani mai tărziu, Dan Alexe rememorează acele zile, prezentând voci inedite.

Dan Alexe îşi aduce aminte de sutele de oameni, care in zilele de decembrie 1989, făceau de veghe în faţa ambasadei României de la Budapesta. România era închisă iar informaţile care circulau erau de multe ori extrem de inexacte. Se vorbea de peste 60 de mii de morţi, de faptul că spitalele din Timişoara ar fi rămas fără medici, ca pacienţii să moară în timp ce răniţii ar fi fost „executaţi” de Securitate.

Pe 22 decembrie s-a anuntat fuga lui Ceauşescu şi seara, Dan Alexe era la Timişoara. La intrarea în oraş se aud focuri de arma din departare iar oamenii mărturisesc că le este frică să meargă în centru, să vadă ce se întâmplă.

A mers la Spitalul judeţean, unde doctorii încă se temeau. „Zilele acestea, în spital, a fost stare de urgenţă” – declară o doctoriţă – „din cauzele pe care probabil că le cunoaşteţi şi în prezent nu mai este nici o problemă, nici o internare nouă tot din motivele cunoscute”.

În spital, a constatat Dan Alexe, este un singur mort prin împuşcare, încă unul a fost adus a doua zi dar lumea credea că în Timişoara ar acţiona mercenari, poate chiar din străinătate.