Iurie Garaba - preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor

CSP a fost creat la Adunarea generală a procurorilor desfăşurată în decembrie anul trecut
Consiliul Superior al Procurorilor (CSP)şi-a ales preşedintele astăzi la prima şedinţă de la constituire. Iurie Garaba a fost susţinut în funcţie de toţi cei 12 membri ai CSP şi a pledat pentru o conlucrare eficientă cu conducerea Procuraturii generale. Ministrul justiţiei Alexandru Tănase, membru din oficiu al CSP, şi-a exprimat convingerea în cadrul şedinţei că noul organ format va reuşi să îndepărteze influenţa politicului asupra procuraturii. Iar Procurorul general Valeriu Zubco a spus că CSP este o manifestare a democratizării promovate de actuala guvernare.

De la fostul ministru al justiţiei, Vitalie Pârlog am aflat că formarea CSP a decis-o parlamentul în primăvara anului trecut. Pârlog crede ca in noile conditii CSP ar putea asigura în bună măsură independenţa procurorilor.

Vitalie Pârlog: „Evident că la momentul când vor fi angajaţi procurorii avansaţi, promovaţi, evident că se va ţine cont de anumite criterii. Aici deja nu depinde de autoritatea unei singure persoane, dar decizia se va lua colegial, vor fi mai multe persoane, vor participa la concurs. Şi până acum legislaţia prevedea acest lucru, dar acuma se va lua de un colegiu compus din mai multe persoane şi evident că va fi o atitudine corespunzătoare. Şi acelaşi lucru se va face şi în cazul în care unii procurori vor greşi. Va fi acelaşi organ disciplinar care va monitoriza comportamentul în activitatea fiecărui procuror în parte şi în cazul în care vor apărea anumite situaţii care nu sunt conforme legii, evident că colegiul respectiv se va putea autosesiza sau vor adopta decizia corespunzătoare vis-a-vis de comportamentul respectivului procuror.”

Vitalie Pârlog recunoaste că au fost şi sunt procurori care au încălcat legea, ceea ce în opinia ex-ministrului justiţiei nu înseamnă că procuratura ca instituţie, nu a fost independentă pe parcursul ultimilor ani.

Veaceslav Ţurcan
Avocatul Veaceslav Ţurcan de la organizaţia Amnesty International susţine însă că a întâlnit de mai multe ori cazuri de imixtiune politică în activitatea procurorilor: „Au fost diferite indicaţii ilegale din partea foştilor deputaţi din parlament când se dădeau indicaţii: acest om nici într-un caz nu trebuie să fie urmărit. Şi eu am epuizat căile interne de atac, şi până la urmă ajungeam iarăşi cu plângere la judecătorul de instrucţie înainte de a mă duce la CEDO. Mie mi se spunea între 4 ochi în coridor: domnule avocat, ce, nu înţelegi? Este indicaţie de sus din parlament că acest om nici într-un caz n-o să poarte răspundere penală binemeritată.”

Veaceslev Ţurcan se îndoieşte de faptul că procuratura ar fi devenit independentă după schimbarea puterii politice la Chişinău. L-am întrebat dacă instituirea noului organ CSP va fi în stare să asigure independenţa activităţii procurorilor.

Veaceslav Ţurcanu: "Sper că dacă o să reuşească să creeze un spirit de echipă şi dacă n-o să fie obstacole din exterior, dar nu trebuie de uitat că trăim într-un stat în care au rămas încă stereotipurile sovietice, de a se implica, de a pune piedici, de a da indicaţii şamd. Dacă n-o să fie astfel de indicaţii, dacă, din partea parlamentului, preşedinţiei, din partea guvernului, n-o să fie careva presiuni, în aşa caz sigur că vor reuşi. Eu cred că o garanţie o să fie dacă o să fie o colaborare strânsă cu presa. Asemenea situaţii să iasă şi să fie date publicităţii".

Constituirea CSP reiese din Legea cu privire la procuratură adoptată de parlament în primăvara anului trecut. CSP a fost creat la Adunarea generală a procurorilor care s-a desfăşurat la 30 decembrie anul trecut. La aceeaşi adunare au fost instituite alte două organe de autoadministrare a procurorilor - Colegiul de calificare şi Colegiul disciplinar, toate menite să asigure independenţa activităţii procurorilor.