Reformarea MAI - un proces de 5 pînă la 7 ani?

Sergiu Ostaf

Deficienţele instituţionale fac ca poliţia să fie extrem de vulnerabilă la presiunile politicului
Dupa opt ani de guvernare care a luat note proaste la capitolul „apararea drepturilor omului” si chiar a picat lamentabil testul in aprilie 2009, cand organele de drept au recurs (reflexiv sau la ordin, urmeaza sa stabileasca instantele abilitate) la abuzuri si maltratari, astazi societatea se intreaba daca exista sanse pentru schimbare.

Politia nu a reusit sa se reformeze si sa devina independenta fata de puterea politica nici dupa schimbarea guvernarii de la Chisinau. De aceasta parere sunt reprezentantii mai multor ONG-urilor care monitorizeaza activitatea organelor de drept in RM, printre care si Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului:

Sergiu Ostaf: „Deficientele institutionale fac aceasta institutie extrem de vulnerabila fata de anumite incercari si presiuni din partea politicului si din partea diverselor grupari care fac parte din cadrul ministerului. MAI ar trebui sa adopte o politica axata pe interesele si pe necesitatile cetatenilor. Deocamdata nu exista o mentalitate adecvata pentru prestarea unor astfel de servicii. Cultura organizationala in cadrul MAI la fel trebuie sa fie reformata prin aducerea oamenilor noi, prin cultivarea din interior si prin intermediul mesajelor constante din partea conducerii pentru angajatii MAI despre modificarea culturii organizationale. La fel cunoastem cazuri atunci cand unele persoane din MAI au legaturi extradepartamentale cu diferite grupari economice. Toate acestea reconfirma ca MAI este extrem de vulnerabil pentru a fi influentat din punct de vedere politic si nu este o institutie impartiala.”

La parerea lui Sergiu Ostaf, o politie reformata ar ramane imperturbabila chiar in fata unor incercari de genul celor la care recurge deliberat PCRM, care acuza Ministerul de Interne de persecutarea unor activisti komsomolisti, sau a unor sustinatori ferventi ai fostei puteri. Sergiu Ostaf spune ca organele de drept sint intangibile atata timp cat nu se aduc probe in acest sens.

Analistul politic Petru Bogatu spune ca protestul unor formatiuni politice care au pierdut puterea e firesc in conditiile in care se incearca aducerea in instanta a unor fosti inalti functionari de stat.

Petru Bogatu: „Atunci cand timp de mai multi ani in RM nu a dominat legea, dar niste scheme mafiote, lucru recunoscut chiar de fostii guvernanti, ma refer la declaratiile facute de Marian Lupu de exemplu, sau de Vladimir Turcan care in ultimul timp a fost bratul drept al presedintelui Voronin si care la o conferinta de presa spune ca fostul presedinte Voronin a facilitat unui businessman apropiat de familia lui abuziv intrarea pe piata Rusiei. Deci, dupa o guvernare efectiv mafiota este evident ca acuma in tacere si cu maxima retinere nu se poate face curat in RM. Vor fi si scandaluri, vor fi si proteste, vor fi procese rasunatoare.”

La randul lor, aparatorii drepturilor omului spun ca suspiciunile de partizanat politic a organelor de interne ar putea sa dispara doar atunci cand va fi dusa la bun sfarsit reforma in cadrul MAI.

Veaceslav Turcanu, avocat la Amnesty International: "In primul rand trebuie sa fie asigurat pentru colaboratorii de politie un control eficient din partea procuraturii asa cum prevede legea, dar si sa fie respectata legea intocmai. Aici foarte mult depinde de conducerea MAI si de comisarii de politie. Si inca o problema care exista, pe care o vad foarte clar in cadrul MAI. Nu exista sindicate. Adica colaboratorii politiei nu sunt membri de sindicate. Este un gol in legislatie si este o problema practica pentru fiecare colaborator de politie. Fiecare colaborator are obligatiuni, dar si drepturi si aceste drepturi trebuie sa fie protejate in mod normal intr-un stat democratic anume prin sindicate. Sindicate care intradevar vor exista nu pe hartie, dar efectiv".

Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, este de parere ca reformarea MAI ar putea dura cel putin 5-7 ani, cu conditia ca autoritatile vor dori de buna seama acest lucru, iar expertizele europene vor incuraja aceste procese: „Primul pas ar fi desigur divizarea functiilor de elaborare si coordonare a implementarii politicilor care ar trebui sa-i revina MAI. Si functia de inspectare si de implementare a legislatiei care ar trebui sa revina agentiilor subordonate ministerului si specializate pe anumite segmente cum ar fi inspectoratul politiei care sa asigure ordinea publica. Inspectoratul politiei la fel ar trebui sa cerceteze cazurile de incalcare a legislatiei samd. Deci acesta este un prim pas extrem de important ce tine de reforma institutionala.”

Militantii pentru drepturile omului considera ca MAI ar trebui sa fie mai interesat ca oricind de parteneriatul cu societatea civila si mass-media, singurele institutii care i-ar putea acredita o noua identitate si i-ar certifica credibilitatea.