ONU avertizează despre fenomenul îmbătrînirii populației globului

Faptul că oamenii trăiesc mai mult este o dovadă de civilizaţie şi demonstrează progresele făcute de ştiinţă. Dar a trăi mai mult nu înseamnă neapărat că oamenii trăiesc şi mai bine.

Potrivit Agentiei Naţiunilor Unite pentru Populaţie în anul 2050, unul din 5 locuitori ai planetei va fi peste... 60 de ani. O realitate demografică pentru care, spun experţii, lumea nu este pregatită. Mai multe de la Oana Serafim:

Faptul că oamenii trăiesc mai mult este o dovadă de civilizaţie şi demonstrează progresele făcute de ştiinţă, de politicile publice şi de evoluţiile socio-economice ale secolului nostru. Dar, avertizează experţii, a trăi mai mult nu înseamnă neapărat că oamenii trăiesc şi mai bine.

Potrivit unor studii recente ţările în dezvoltare, mai ales, nu sunt de loc pregătite pentru această situaţie – sistemele de ocrotire a sanatăţii pentru vîrsnici funcţionează prost şi nu există suficient personal medical capabil să facă faţă cerinţelor acestei evoluţii demografice.

In multe ţări ale lumii, spun expertii cu care a stat de vorbă corespondentul Europei Libere la New York, Nicola Krastev, persoanele care au depăşit vîrsta de 60 de ani sunt supuse discriminărilor, nebeneficiind de protecţie socială şi legală şi neaviîd practic, nici putere politică.

Exemplul cel mai elocvent este China, care are cea mai mare populaţie de oameni peste 60 de ani. Potrivit şefului departamentului afacerilor economice si sociale al ONU, Sha Zukang, schimbarea este dramatică la nivelul familiilor din China. In baza politicii statului chinez de a permite familiilor sa aibe doar un copil, şansele ca acesta să se poată ocupa de parinţii batrîni au scăzut simţitor, iar majoritatea trăiesc izolaţi şi singuri si, cel mai adesea fără îngrijire.

Un fenomen similar este evidentiat de rapoartele Bancii Mondiale şi în Europa de Rasarit şi in spaţiul fostei Uniuni Sovietice. In această zonă, situaţia cea mai dramatică se înregistrează în Rusia. In următorii 20 de ani, se aşteaptă ca populaţia Rusiei sa descrească cu 12 procente, adică, în cifere concrete cu 17 milioane de oameni. In 2025, avertizează rapoartele Bancii Mondiale, unul din cinci ruşi va fi de peste 65 de ani. Situaţia poate fi privită din două perspective – cea a diminuării forţei de muncă şi cea a obţinerii de fonduri pentru a asigura costurile legate de o populaţie îmbătrînită.

Situaţia nu este mult mai bună nici în unele din ţările Uniunii Europene. Spania bunăoară , ca urmare a tendinţei şi a crizei economice globale a propus creşterea vîrstei de pensionare de la 65 de ani la 67. O propunere criticată aspru de organizaţiile sindicale şi de mediile de informare. Ca urmare, guvernul socialist al premierului Jose Luis Rodriguez Zapatero a renunţat la această prevedere, chiar dacă deficitele bugetare ale ţării sale pentru următorii 3 ani sunt mai mari decît se estimaseră iniţial. In Spania, rata şomajului se apropie de 20 la sută.

In consecinţă, spun experţii ONU, situaţia persoanelor cu părul cărunt continuă să fie problematică si va fi nevoie de o politică internaţională coerenta în acest domeniu pentru a se asigura respectarea drepturilor omului pentru aceasta categorie de persoane, o categorie în creştere….