11.02 - Chișinău: Nato nu intenționează să participe la negocierile privind conflictul transnistrean

Secretarul general NATO, Lordul Robertson

George Robertson: „Moldova este un stat important în zona de Sud-Est a Europei şi am menţionat încă o dată interesul NATO pentru această regiune.”


11 februarie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Dan Ionescu: Vineri secretarul general al NATO, lordul George Robertson, şi-a încheiat vizita la Chişinău. De un interes deosebit s-au bucurat declaraţiile sale privind atitudinea Alianţei faţă de diferendumul transnistrean. Lord Robertson a reafirmat cu această ocazie poziţia mai veche a NATO, potrivit căreia Alianţa nu intenţionează să se amestece în procesul de soluţionare a respectivului conflict. Instituţia cea mai indicată să-şi asume rolul de mediator între părţile conflictuale rămâne în continuare Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa. Despre cea de a doua şi ultima zi a vizitei înaltului demnitar occidental relatează corespondentul nostru, Radu Benea
:

Secretarul general al NATO, Lordul George Robertson a apreciat discuţiile purtate cu oficialităţile de la Chişinău drept „foarte constructive”. La conferinţa de presă, pe care a susţinut-o în încheierea vizitei, împreună cu preşedintele Petru Lucinschi, Robertson a menţionat că Republica Moldova este un partener cheie în cadrul Programului Parteneriat pentru Pace şi că a discutat în acest sens cu preşedintele moldovean despre modalităţile prin care Moldova ar putea deveni şi mai activă.

„Moldova este un stat important în zona de Sud-Est a Europei şi am menţionat încă o dată interesul NATO pentru această regiune. Suntem interesaţi în asigurarea stabilităţii şi securităţii în această zonă şi vom contribui, în măsura posibilităţilor, la realizarea acestui deziderat”, a declarat secretarul general al NATO. Robertson a menţionat că Republica Moldova este unul dintre statele ce a participat, practic, la toate activităţile din cadrul Parteneriatului şi că a convenit cu preşedintele Lucinschi asupra intensificării cooperării şi în domeniul ştiinţific.

La rândul său, şeful statului s-a arătat mulţumit de discuţiile purtate cu secretarul general NATO. El a subliniat că în cadrul acestora nu şi-a exprimat obiecţii şi că, dimpotrivă, s-a ajuns la concluzia că Republica Moldova îşi onorează, în măsura posibilităţilor, obligaţiile asumate. „Noi nu avem aşa pretenţii unul faţă de altul. Am discutat şi probleme ce ţine de problema Transnistriei. Eu am asigurat încă o dată că Moldova va face totul ca să asigure în zona aceasta o stabilitate, să rezolve problemele care le avem, inclusiv şi în Transnistria, în mod paşnic”.

Petru Lucinschi a precizat că în cadrul întrevederii cu lordul Robertson nu s-a pus problema antrenării NATO în solţionarea diferendumului transnistrean. Problema Transnistriei a fost discutată doar în cadrul acţiunilor întreprinse de OSCE şi al deciziilor summitului de la Istanbul.

Întrebat cum apreciază acţiunile militare ale Rusiei în Cecenia, George Robertson a afirmat că NATO înţelege care sunt problemele Rusiei în Cecenia, dar nu este de acord cu aplicarea forţei în soluţionarea acestora. „Sperăm că această poziţie clară va fi luată în considerare şi la Moscova”, a mai declarat secretarul general.
În alt context, el a menţionat că vizita sa în Republica Moldova, la foarte puţin timp după alegerea sa în calitate de secretar general, va impulsiona cooperarea dintre Chişinău şi NATO în cadrul Parteneriatului. Moldova, a spus el, face tot posibilul pentru a valorifica la maximum posibilităţile oferite de Parteneriatul pentru Pace şi suntem siguri că această tendinţă se va păstra.

Răspunzând la o întrebare referitoare la triunghiul Republica Moldova-Rusia-NATO, preşedintele Petru Lucinschi a menţionat că vizita secretarului general nu poate avea vreo legătură cu relaţiile dintre Chişinău şi Moscova, mai ales cu cele economice. „Eu consider că noi trebuie să trecem la altă etapă decât a prezenta, de exemplu, 25 de state, care sunt acuma în cadrul Parteneriatului pentru Pace, ca nişte state, care în rezultatul acestei colaborări în cadrul Parteneriatului, deci, cu NATO, ca ele să devină ostile pentru altă ţară. Eu consider că vizita secretarului general al NATO va influenţa pozitiv asupra instaurării stabilităţii în această zonă. Şi eu sunt foarte recunoscător d-ului Robertson că a găsit timp ca să ne viziteze şi pe noi şi cred că o dată în an o vizită a secretarului general al NATO în Chişinău, în Moldova e un lucru normal”.

Din Chişinău, Radu Benea, Radio Europa Liberă.

Dan Ionescu: Să adăugăm că mai mulţi corespondenţi ai agenţiilor occidentale de presă, printre care Agenţia Reuters, au reprodus declaraţiile legate de conflictul din Cecenia, pe care secretarul general al NATO le-a făcut atât la briefing, cât şi pe Aeroport, cu puţină vreme înainte de a părăsi Chişinăul. El a spus, printre altele, cităm: „Noi înţelegem problemele cu care Rusia se confruntă în Cecenia, dar nu suntem de acord cu metodele la care recurge. Sperăm ca Rusia să ia în considerare punctul nostru de vedere. Noi v-om rămâne în contact cu Rusia. Este atât în interesul ei, cât şi al nostru ca să avem relaţii bune. Nădăjduiesc că aceste relaţii vor reveni la cursul lor firesc”, am încheiat citatul. Cu toate acestea Lordul Robertson a refuzat să precizeze dacă şi când anume va vizita Moscova.