Poziţii divergente în AIE în privinţa alegerilor anticipate

Vitalie Nagacevschi (PLDM)

Ce îşi propun partenerii de coaliţie: să respecte litera sau spiritul Constituţiei?
Părerile cu privire la necesitatea organizării alegerilor parlamentare anticipate sunt împărţite în cadrul AIE. Acesta pare a fi motivul pentru care partidele de la guvernare nu s-au întrunit până acum pentru a discuta despre modul în care poate fi depăşit blocajul constituţional apărut ca urmare a eşuării alegerii şefului statului în decembrie trecut.

Deputatul PL, Ana Guţu consideră că partidele din AIE ar putea găsi o soluţie legală pentru a evita alegerile parlamentare anticipate.

Ana Guţu (PL)
Ana Guţu: „Alegerile anticipate nu vor avantaja nici actualele componente separat luate ale AIE şi nici alianţa în general, fiindcă în 2010 AIE şi-a propus să realizeze nişte reforme, însă nu nişte reforme de suprafaţă ci reforme profunde. Orice reformă este dureroasă atunci când este vorba de a te debarasa de mentalităţi stângiste, bazate pe nostalgiile din trecut, adică facilităţi şi ajutoare sociale exagerate. Altceva e când ne referim la Constituţia în vigoare şi atunci când ne punem întrebarea ce ne propunem să respectăm litera sau spiritul Constituţiei, din punct de vedere al constituţionaliştilor pot fi evitate aceste alegeri anticipate dacă se va propune o reformă constituţională şi se va respecta spiritul Constituţiei, dar nu litera. Şi în momentul când există o concertare la nivel politic, eu persoanal cred că aceste alegeri pot fi evitate şi actul de guvernare cu care este mandatată actuala alianţă, poate fi dus până la capăt.”

Deputatul PLDM Vitalie Nagacevschi se declara convins ca Alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile, mai cu seamă după discuţiile cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia.

Vitalie Nagacevschi: „Legea ca regulă nu retroactivează. Altfel spus, dacă va fi modificată Constituţia, aceste modificări ar trebui să fie aplicabile numai noului parlament, vechiului parlament nu pot fi aplicate. Şi în aşa caz în principiu pare că alegerile anticipate sunt de neocolit. Noi putem să avem anumite dorinţe, aspiraţii, însă există şi principii legislative care urmează a fi respectate dacă vrem să fim credibili în societate şi peste hotarele RM, adică în faţa partenerilor străini.”

Preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov nu este foarte sigur că alegerile parlamentare anticipate pot fi evitate. Fostul spicher prefera insa mai întîi să devină cunoscută poziţia Comisiei de la Veneţia cu privire la o eventuală modificare a Constituţiei.

Dumitru Diacov (PD)
Dumitru Diacov: „Sunt idei de reformare a Constituţiei, idei care sună frumos, dar care sunt aproape imposibil de realizat. O Constituţie nouă în două luni de zile e neserios. De aceea sigur că trebuie să discutăm aceste lucruri în cadrul coaliţiei. Să nu creăm, iată acum Diacov declară ceva, celălalt declară altceva şi pe baza asta să încercăm să creăm probleme. Noi avem argumentele noastre, noi avem poziţia noastră, trebuie să respectăm Constiuţia, să nu încercăm s-o folosim pentru a ne prelungi şederea în careva fotolii. Fiindcă în momentul de faţă toată puterea e provizorie, partenerii străini înţeleg că RM trebuie să aibă alegeri. Şi aceste alegeri trebuie să le avem în termen logic. Noi am modificat legea şi am scris că nu pot fi alegeri pe parcursul a 12 luni. Termenul ăsta expiră la 16 iunie şi pornind de la acest termen trebuie să găsim o dată rezonabilă când pot fi organizate alegeri dacă nu găsim o altă soluţie legală.”