14.02 - București: Greva avocaţilor.

Valeriu Stoica

Valeriu Stoica: „Cred că revendicarea avocaţilor este legitimă şi că ar fi util să se renunţe la prevederea care a impus plata TVA-ului pentru serviciile avocate şi notariale...”


14 februarie 2000

Actualitatea românească. (Moderator: Cristian Teodorescu, corespondent: Dan Tapalagă)

Greva avocaţilor.


Avocaţii îşi vor suspenda din nou serviciile, de data aceasta însă pe termen nelimitat, ca semn de protest pentru menţinerea taxei pe valoare adăugată (TVA) şi a fiscalităţii ce a mărit impozitul pe profit de la 35 la 45%. Avocaţii şi notarii spun că aplicarea cotei unice de TVA de 19% va provoca majorarea onorariilor, iar în final costurile vor fi suportate de clienţi, astfel că, spun aceştia, dreptul la apărare şi accesul liber la justiţie este încălcat.

Avocaţii resping şi iniţiativa guvernului de plăti un impozit de 25% pe societăţile comerciale pe care aceştia le conduc. Preşedintele Uniunii Avocaţilor din România, Călin Zamfirescu, spune că „este o poveste nelimitată în timp cu menţiunea că s-a abilitat Comisia Permanentă a Uniunii Avocaţilor să poată lua măsuri de suspendare sau de altă natură în cazul în care negocierile duc la rezultate totale sau parţiale”.

Pe de altă parte judecătorii ameninţă că îi vor amenda pe acei avocaţi ce nu se prezintă la procese, considerând că termenele de judecată sunt deja mult prea lungi. Potrivit lui Zamfirescu, „soluţia amendării n-ar face decât să dovedească că magistratul care aplică o astfel de amendă nu apreciază şi nu realizează conţinutul mişcării noastre de protest”.

Ministrul Justiţiei, Valeriu Stoica, afirmă că sprijină deciziile avocaţilor, menţionând că Guvernul va fi cel care va decide dacă problemele vor fi sau nu rezolvate. „Cred că revendicarea avocaţilor este legitimă şi cred că ar fi util, în primul rând pentru populaţia României să se renunţe la această prevedere care a impus plata TVA-ului pentru serviciile avocate şi notariale, (...) TVA-ul este suportat în final de cel care are calitatea de consumator al bunurilor sau al serviciilor”, a declarat Valeriu Stoica.

Ministrul Justiţiei a spus că va propune Guvernului să îşi asume răspunderea unui nou pachet de legi pentru accelerarea reformei în justiţie. Iniţiativa are în vedere o reformă a codului penal şi civil, printre care introducerea în legislaţia penală românească a instituţiei amânării pronunţării, sau a instituţiei judecătorului cu atribuţii în cursul urmării penale în cadrul codului de procedură penală. Noul proiect prevede şi armonizarea instituţiilor penale şi civile româneşti cu legislaţia Uniunii Europene.