15.02 - Chișinău: Bilanț la Inspectoratul financiar de stat

Președintele Lucinschi indignat de nivelul scăzut al colectării impozitelor, situaţie explicată prin unele caracteristici naţionale, cum ar fi aşa-zisul fenomen al „cumătrismului”.
15 februarie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Bilanț la Inspectoratul financiar de stat.

Dan Ionescu: Într-un interviu, transmis de Televiziunea naţională ieri seară, preşedintele Lucinschi declara că ţara se află în pericolul de a nu-şi putea achita datoriile externe şi de a intra, practic, în stare de faliment. Astăzi domnul Lucinschi a ţinut să participe la şedinţa de bilanţ a Inspectoratului financiar principal de stat, unde s-a discutat tocmai despre necesitatea sporirii disciplinei financiare la coletarea impozitelor. Amănunte de la Sergiu Praporşcic.

Încasările la bugetul consolidat al Republicii au crescut în ultimul an cu 12 la sută, au constatat responsabilii Inspectoratului principal fiscal de stat, care s-au întrunit astăzi într-o şedinţă de bilanţ. Potrivit şefului Inspectoratului fiscal republican, Mihai Pop, încasările în bugetul consolidat în anul trecut au constituit trei miliarde 507 milioane lei, ceea ce e cu 321,3 milioane lei mai mult decât în anul 1998. În special, s-au majorat încasările la buget în municipiul Chişinău, judeţele Cahul, Orhei, Autonomia găgăuză. În celelalte judeţe, defalcările contribuabililor au scăzut. În judeţul Ungheni acestea s-au diminuat cu peste 40 la sută.
Şeful Inspectoratului fiscal din municipiul Chişinău, Gheorghe Trocin, a spus că în anul trecut în capitală au fost colectate impozite şi alte taxe în valoare de un miliard 164 milioane lei, ceea ce e cu 188 milioane de lei mai mult decât în anul 1998. Trocin spune că veniturile ar putea fi mult mai mari dacă în structurile organelor de control nu ar înflori protecţionismul şi corupţia.

La şedinţă a participat şi preşedintele Petru Lucinschi, care s-a arătat indignat de nivelul scăzut al colectării impozitelor. În opinia sa, această situaţie se explică prin unele caracteristici naţionale, cum ar fi aşa-zisul fenomen al „cumătrismului”.

Iată câteva secvenţe din discursul preşedintelui Petru Lucinschi: „Noi toţi suntem legaţi. Dacă nu-s în rudenie directă, înseamnă că îi cumătru, îi fină, o fost vecini, o învăţat împreună, interesele corporative... Şi noi, pur şi simplu... acuma stă întrebarea: noi putem să ne dezvoltăm ca stat mai departe sau nu? Nu se poate de rezolvat nici o problemă! Nu cum, dacă se duc toate dosarele, toate se resping? Nu se poate nimic de dovedit! Noi nu putem depăşi lucrul ăsta, când să spui direct, că uite: a sunat cutare sau a intervenit cutare! Eu de câte ori cer lumii, numiţi odată un deputat, un consilier, un lucrător la Preşedinţie, la Guvern şi aşa mai departe, numiţi-l! Nu-l numeşte nimeni... Oarecare evaziune fiscală trebuie să fie pedepsită, indiferent cine e el. Noi ce, nu putem ridica societatea noastră, ca impozitele să fie plătite? Noi nu putem ca lucrul ista să-l facem? Bine, noi nu-l punem la judecată, nu-l punem la dubală, nu-l... nu-l trimitem nicăieri, nu-i deschidem dosar penal. Impozitele trebuie să fie plătite – nu le-ai plătit la timp, de două ori, de trei ori, hai să vedem cum să le concesionăm, ca să spunem aşa, ca să nu-l închidem la închisoare deodată, da ca să plătească banii. Şi la mine se aud fel de fel de informaţii... Chiar şi eu personal, eu pierd timpul... eu nu ştiu cât, da jumătate de timp îl pierd cu prostii de estea – cine, ce-o spus, unde-o fost, da să luaţi sama, da aveţi în vedere că aista...acela e cu acela, acela e cu celălalt... Noi n-avem când lucra, oameni buni! Ce facem noi, măi oameni buni? Ce, asta-i şatră de ţigani, sau asta-i ţară?!”

În alt context, şeful statului a declarat că o parte din condiţiile Fondului Monetar Internaţional pentru reluarea finanţării externe ar putea duce la dizolvarea, peste câţiva ani, a Republicii Moldova ca stat: „Noi am întrat în toate datoriile acestea din 1992... Iată anul ăsta trebuie să plătim, îmi pare, că 68 de milioane de dolari... Socotiţi, asta-s vreo 750 şi ceva de milioane de lei. De unde să luăm banii aceştea? Intrăm iară în datorii cu Fondul Monetar, care ne spune: Bine, dar voi să respectaţi iată toate cerinţele celea care le spunem noi. Parte din aceste cerinţe-s de aşa natură, că noi peste vreo câţiva ani de zile trebuie să ne dizolvăm ca stat. Şi atunci ce facem? Zice, dacă nu vreţi - nu duceţi cu noi relaţiile. Bine! Da noi trebuie să ne achităm cu datoriile externe. Mie mi-au spus mulţi şefi de state: măi, fiţi atenţi cu chestia asta!”

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.