Inflaţia trebuie menţinută la 27%, iar deficitul bugetar la 3% din PIB.
24 februarie 2000
Actualitatea românească. (Moderator: Cristian Teodorescu; corespondent: Petru Ionescu)
Strategia economică pe termen mediu de la Bucureşti şi proiectul legii bugetului de stat pe 2000
Strategia economică pe termen mediu reprezintă decizia României de a străbate calea de la declaraţii la fapte, pentru asigurarea continuităţii şi a integrării în Uniunea Europeană.
Ministrul de stat, Mirecea Ciumara şi academicianul Tudorel Postolache vor începe discuţiile pe tema strategiei cu reprezentanţii partidelor politice. PDSR s-a plâns că nu a fost consultat în alcătuirea acestei strategii dând de înţeles că dacă va veni la guvernare, nu se va simţi astfel obligat să continue strategia.
Moderarea strategiei maco-economice nu a fost definitivată. Conform consilierului guvernamental, Adrian Vasilescu, „premierul a solicitat anumite completări şi modificări în această modelare privind resursele de investiţie, pe de o parte, şi evoluţia cererii de bani, pe de altă parte”. Referitor la documentul ce prevede modelarea strategiei macro-economice, „este scris în limbajul de lemn, cu foarte multe expresii din nomenclatura financiar-bancară, cu cifre foarte multe, un document însă care cred eu că l-am citit şi este foarte bun”, a mai spus Vasilescu.
Şedinţa executivului a mai avut în vedere şi proiectul legii bugetului. Guvernul nu a putut finaliza dezbaterile acestui buget, din cauza nevoii de rigoare ale Cabinetului, respectiv, de a nu se aproba nici un leu fără a exista precizată sursa de venit.
Potrivit consilierului guvernamental, „A început marea împărţeală a micilor noastre resurse bugetare. Un lucru trebuie să fie înţeles bine, că nevoile sunt mari, fiecare minister şi fiecare ministru s-a străduit să îşi probeze cererile (care sunt) substanţiale, dar banii sunt puţini. Acest guvern nu va apela la Banca Naţională pentru a se face acolo emisiune de bani neacoperită”.
Inflaţia trebuie menţinută la 27%, iar deficitul bugetar la 3% din PIB. Diferenţa dintre ce se poate oferi acum de la buget şi solicitările ministerelor este de mai multe miliarde de lei.
Adoptarea bugetului de stat este ultima condiţie pentru reînnoirea acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).