8.03 - Chișinău: Disputa în jurul procedurii de obținere a cetățeniei române

MAE din România regretă „graba cu care Preşedinţia R. Moldova a reacţionat la presupusele declaraţii ale ministrului de externe, Petre Roman, fără a verifica veridicitatea acestora”.
8 martie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Disputa în jurul procedurii de obținere a cetățeniei române.

Dan Ionescu: Schimbul de replici dintre Chişinău şi Bucureşti pe tema dublei cetăţenii nu pare să ia sfârşit. Corespondenta noastră la Bucureşti, Ingrid Şuşu, trece în revistă, pentru Dumneavoastră, desfăşurările din ultimele zile pe această temă.

Potrivit unui comunicat, difuzat luni de Ministerul de Interne român, cetăţenii din Republica Moldova vor putea, începând cu data de 15 martie, să depună cereri de redobândire a cetăţeniei română la serviciile de paşapoarte din cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie din Bacău, Botoşani, Brăila, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. Această decizie a nemulţimit, însă, autorităţile moldoveneşti, care au afirmat, că poziţia Bucureştiului trezeşte nedumeriri. Acestea au protestat faţă de faptul că nu au fost consultate cu privire la adoptarea acestei decizii şi au solicitat ministrului de Externe, Petre Roman, precizări cu privire la unele aprecieri negative, pe cre le-ar fi făcut, legate de situaţia din Republica Moldova.

Ministerul Afacerilor Externe din România regretă, însă, „graba cu care Preşedinţia Republicii Moldova a reacţionat la presupusele declaraţii ale ministrului de Externe, Petre Roman, fără a verifica veridicitatea acestora”.

Potrivit unui comunicat, remis de Ministerul de Externe, Petre Roman, îşi menţine dorinţa, ca, în cadrul viitoarei întâlniri de la Bucureşti cu omologul său Nicolae Tăbăcaru, să fie discutat întreg ansamblul relaţiilor dintre România şi Republica Moldova, subliniind că de dialogul bilateral va depinde mersul comun al celor două ţări către Uniunea Europeană. În acelaşi comunicat se mai spune că şefului diplomaţiei române îi sunt atribuite afirmaţii, pe care nu le-a făcut niciodată, dar se reiterează sprijinul, pe care România este dispusă să-l acorde ţării învecinate.

Diplomaţia de la Chişinău a reproşat României faptul, că stimulează încălcarea legislaţiei Republicii Moldova de către cetăţenii moldoveni, după ce Ministerul de Interne român a decis să acorde acestora dreptul de a-şi înscrie cererile de redobândire a cetăţeniei române la serviciile de paşapoarte din cele opt judeţe, amplasate în apropierea frontierei.

În plus, autorităţilor române li se impută şi faptul, că numele moldovenilor, care solicită cetăţenia română, nu este publicat în Monitorul Oficial, ceea ce îngreunează controlul asupra acelora, care încalcă prevederile interne ale Moldovei, referitoare la dubla cetăţenie. Ministerul român de Interne nu a consultat, însă, Ministerul Afacerilor Externe, considerând că această decizie este una pur administrativă.

Aceeaşi opinie este împărtăşită şi de reprezentanţii Direcţiei consulare româneşti pentru Republica Moldova. Iată ce spune directorul adjunct, Dumitru Friţuleac: „Legea cetăţeniei în România este în vigoare din 1991 şi Legea nu are un caracter discriminatoriu, adică nu este adresată special cetăţenilor moldoveni. Legea se adresează tuturor cetăţenilor români, sau urmaşi de cetăţeni români, care doresc să dobândească cetăţenia română. Că el este în Moldova, Canada sau în Statele Unite, pentru legiuitor a fost perfect egal. Acuma, faptul că Ministerul de Interne a dispus ca dosarele acestea de redobândire a cetăţeniei să fie primite şi în judeţele limitrofe Moldovei, a fost pur şi simplu o măsură administrativă.

Ei vor să degreveze Bucureştiul, unde se depuneau aceste cereri de cetăţenie, de redobândire, să degreveze Bucureştiul de acest aflux, pentru că ei, la Bucureşti aici, au 90 la sută din străinii care vin în România. Şi atunci au considerat pentru degrevarea acestui serviciu de paşapoarte de la Bucureşti, care se ocupă de redobândirea cetăţeniei pentru cetăţenii din străinătate, să dispună, ca aceste dosare să fie primite doar şi în alte părţi, să nu se mai facă coadă la Bucureşti. Dar Legea e din 91, deci nu a intervenit, din punctul nostru de vedere, nici o modificare legală.

La Ambasada noastră la Chişinău au fost imediat, după 26 ianuarie, când s-a considerat că România fiind inclusă pe lista pozitivă, moldovenii n-o să poată să mai intre în Europa şi atunci un număr crescut de cetăţeni s-au prezentat la Ambasadă. Dar acum situaţia este în limite normale, ca şi înainte. Este adevărat că cetăţenii moldoveni şi legea moldovenească nu le permite să aibă dublă cetăţenie şi ei se feresc să vină la Chişinău şi să depună dosare de redobândire a cetăţeniei acolo, pentru că încalcă legea naţională. Dar eu nu pot să-l împiedic pe cetăţeanul, care se trage din părinţi, sau bunici moldoveni, să ceară cetăţenia română.” Opinia lui Dumitru Friţuleac de la Direcţia consulară pentru Republica Moldova, cu precizarea că această declaraţie nu este una oficială.

Ingrid Şuşu, Radio Europa Liberă, Bucureşti.

*
Presa română de miercuri acordă atenţia cuvenită disputelor dintre Chişinău şi Bucureşti, legate de chestiunea cetăţeniei. Subtitlul „Preşedintele Lucinschi ameninţă cu deterioararea relaţiilor cu Bucureştiul”, România Liberă notează că, cităm: „Problema cetăţeniei române continue să irite conducerea de vârf a Republicii Moldova”. La rândul său, cotidianul Ziua titrează: „Chişinăul protestează împotriva simplificării procedurilor de redobândire a cetăţeniei române.”