Poděbrady în martie - ape minerale și mărțișoare

Inițiativă a ambasadei Moldovei la Praga.
Anul acesta mi-am prins primul Martisor in piept pe malul riului Elba, in oraselul Poděbrady, la 50 km de Praga si la 1500 km distanta de Chisinau. Poděbrady e un orasel cu aproximativ 13 mii de locuitori, renumit pentru apele sale minerale. Oamenii sunt binevoitori, ne-au ajutat sa facem chiar si poze...

De 3 ani, primavara, de Martisor, Ambasada Republicii Moldova la Praga aduna laolalta mai multi studenti moldoveni aflati la studii in Cehia sa sarbatoreasca impreuna. In mina cu invitatia primita prin email incercam sa gasim castelul orasului, locul under ar trebui sa ajungem. Din capatul strazii am vazut statuia unui rege calare. Apropiindu-ne, am citit ca este Regele George din Poděbrady, care a trait intre anii 1458 – 1471 si este slavit pentru - citesc pe statuie - „eforturile de a crea si mentine relatii de pace cu toate popoarele Europei.”

In spatele statuii, e un castel, cu ziduri galbene si cu porti enorme, sub forma de cupola. Chiar la intrare, citim pe o placa de piatra ca a fost construit de regele George in anul 1464. Era, imi aduc aminte imediat vremea cind in Moldova era domnitor Stefan cel Mare. Acum, in curtea castelului, vad o multime de masini luxoase si moderne. In restaurantul de la parterul castelului, gazda ne intimpina cu probabil unicul cuvint pe care il stie in romana: Martisor!

Studentele din Moldova primeau oaspetii, prinzindu-le fiecaruia cite un martisor in piept. In jur, mai multi studenti. Unii din Rusia, altii din Georgia, Belarus, Grecia. Vad ca toti au martisoare in piept.

Ma apropii de .... care este din Georgia. El nu a auzit niciodata despre Martisoarele noastre dar la ei, la 3 martie se sarbatoreste Ziua Mamelor: „Cumparam cadouri si flori pentru mamele noastre, dorindu-le multa sanatate si fericire”.

Legenda Martisorului este citita in limba ceha de catre unul din studentii moldoveni si aflu mai tirziu ca a tradus-o singur, pentru prietenii lui din alte tari care nu stiu prea multe despre traditiile noastre.

Izabella este din Rusia: „La 1 Martie, prietenii din Moldova ne-au daruit Martisoare. Mi-a placut foarte mult aceasta traditie. Eu am deja 3 martisoare si pot deja sa imi pun si o dorinta!”

Lida, din Belarus imi spune ca la ei, primavara se intimpina sarbatorind Maslenitsa: „Facem clatite si o traditie importanta este ca la sfirsitul sarbatorii, se face o momaie din paie, care se scoate pina la capatul satului si cu cintece si dansuri – se arde. Daca momaia arde repede, oamenii cred ca in acel an va fi o roada buna, iar daca momaia arde greu – vara va fi secetoasa si grea”.

Dupa legenda Martisorului, Rodica, o studenta din Moldova a interpretat citeva cintece populare de la noi, si studentii s-au prins in hore.

In timp ce il intreb daca stie ceva despre Martisor, Avropulus Custadinos, un student din Grecia, imi arata de sub haina o bratara din doua fire: alb si rosu, prinse impreuna la incheietura miinii. Imi spune ca in fiecare an la 1 Martie, conform traditiei grecesti, mamele confectioneaza copiilor bratari din ata alba si rosie. Copiii poarta bratarile la incheietura miinii, pentru a-si proteja obrajorii de arsita soarelui si pentru a le purta noroc. Purtate pina in noaptea Invierii, cind se aprind rugurile, bratarile sunt apoi aruncate in foc, aceasta simbolizind arderea raului.

... aproape ca la noi si ma intrebam, uitindu-ma la martisorul meu, daca regele George in palatul caruia ne distram si de care am auzit acum pentru prima data, nu ar trebui sa aibe si el un martisor in piept ca sa il apare de rele.