9.03 - București: 10 ani de la Proclamaţia de la Timişoara

Articolul 8 al Proclamației de la Timișoara

Dialog cu Vasile Popovici, unul din autorii Proclamaţiei de la Timişoara la 10 ani de la emiterea ei.



9 martie 2000

Actualitatea românească
. (Moderator: R. Călin Cristea; corspondent: Ingrid Şuşu)

Dialog cu Vasile Popovici: „10 ani de la Proclamaţia de la Timişoara”.


Proclamaţia, îşi aminteşte Vasile Popovici, nu era numai o propunere de democratizare dar şi o sinteză „a unui spirit care ne animase în decembrie, pe noi, timişorenii”.

În momentul când proclamaţia era lansată, asistam la violenţele de la Târgu Mureş de aceea un punct central al proclamaţiei era „concordia între românii majoritari şi minorităţi”.

Autorii proclamaţiei nu au insistat însă asupra celebrului punct 8 „ care solicita retragerea din viaţa publică a ofiţerilor de securitate şi a membrilor nomenclaturii comuniste”. Vasile Popovici se declară şi astăzi uimit că punctul 8 a devenit sinonim cu proclamaţia de la Timișoara „pentru că noi am insistat cel puţin la fel de mult pe celelalte puncte”.

„În 1996, şeful statului (Emil Constantinescu) respingea drept caduc punctul 8, pentru ca 3 ani mai târziu, respectiv foarte de curând, să recunoască implicit, că punctul 8 este actual de vreme ce se ...se declară învins de securiştii din PDSR şi PRM”.

Câteva din proiectele proclamaţiei au fost aplicate, în cei 10 ani: concordia între majoritate şi minorităţi, de exemplu, pare să fi fost realizată prin prezenţa UDMR în Parlament şi la guvernare; a demarat şi privatizarea.