Lecţia pentru partidele istorice ar putea fi formulată precum urmează: este bine ca ele să evite anumite arme politice certate cu morala.
14 martie 2000
Actualitatea românească. (Moderator: Radu Călin Cristea: comentator: Şerban Orescu)
„Compromisul în politică : o artă ?”
Mai degrabă un şantaj, este de părere Şerban Orescu, mai ales când are loc între membri aceleasi coaliţii de guvernare. Primul episod a fost înlocuirea d-ului Valerian Stan, când fostul premier Victor Ciorbea a fost ameninţat de Partidul democrat că „dacă nu-l înlocuiţi imediat pe d-ul Valerian Stan veţi fi învinuit de ruperea coaliţiei cu numai câteva zile înainte de summit-ul de la Madrid”.
„Vina” dui Valerian Stan era că făcuse public faptul că mulţi lideri democraţi deţin, ilegal, imobile de protocol.
Un an şi jumătate mai târziu, Ciorbea a fost înlocuit cu Radu Vasile la conducerea guvernului şi tot sub „presiune”. Iar, Partidul democrat a ameninţat cu răsturnarea guvernului de coaliţie. La puţin timp după aceea şi Radu Vasile a fost demis, într-o atmosferă plină de şantaje. PDSR l-a ameninţat pe preşedintele ţării cu o plângere la Curtea Constituţională, pentru abuz de putere. Radu Vasile a declarat că nu pleacă decât dacă primeşte preşedinţia Camerei deputaţilor şi funcţia de secretar general al PNŢCD. Pe care nu le-a primit.
Din toate acestea, constată Ş.Orescu, PNŢCD a ieşit perdant. Ultimul scandal legat de demiterea ministrului apărării Babiuc a fost câştigat tot de democraţii lui Petre Roman şi pierdut de ţărănişti.
„Lecţia pentru partidele istorice ar putea fi formulată precum urmează: este bine ca ele să evite anumite arme politice certate cu morala, nu de alta, dar nu se pricep să le mânuiască”.