Potrivit declaraţiilor deputaţilor PNL şi PNŢCD, în 1998 s-a desfiinţat reţeaua de telefonie specială secretizată pe linie interguvernamentală, însă procesul s-a finalizat abia ieri.
21 martie 2000
Actualitatea românească. (Moderator: Radu Călin Cristea, corespondent: Dan Răspopa).
Scandalul „Firul roşu” în Parlament.
Comisia pentru apărare din Camera Deputaţilor i-a audiat astăzi pe Ion Sima, directorul serviciului de telecomunicaţii speciale, Gheorghe Rotaru, şeful direcţiei de informaţii a armatei, şi pe Cristian Diaconescu, director al direcţiei tratate internaţionale din Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit declaraţiilor mai multor parlamentari, făcute imediat după terminarea dezbaterilor, datele prezentate de cei trei nu au reuşit să clarifice lucrurile în ceea ce priveşte existenţa aşa-zisului fir roşu, Bucureşti-Moscova.
Reprezentaţii puterii şi cei ai opoziţiei au prezentat total diferit rezultatul audierilor celor implicaţi. Deputaţii PNL şi PNŢCD, Ovidiu Drăgănescu şi Mihai Gheorghiu, au afirmat că din datele furnizate rezultă că în 1994 au existat negocieri privind prefigurarea acordurilor în domeniu, inclusiv asupra înfiinţării firului roşu. De asemenea, reprezentaţii puterii au mai precizat că în acelaşi an Consiliul Suprem de Apărare a luat în discuţie problemele privind oportunitatea menţinerii în funcţiune a legăturilor telefonice speciale criptate cu toate ţările tratatului de la Varşovia. Drăgănescu a declarat că potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de cei audiaţi în comisie, fostul consilier pe probleme de apărare, Vasile Ionel, a negociat în 1994 modernizarea legăturilor telefonice cu Moscova şi chiar instalarea unui fir roşu cu Kremlin-ul.
Potrivit declaraţiilor deputaţilor PNL şi PNŢCD, în 1998 s-a desfiinţat reţeaua de telefonie specială secretizată pe linie interguvernamentală, însă procesul s-a finalizat abia ieri.
Deputaţii opoziţiei au readus în atenţie că, deşi au existat în 1995-1996 mai multe solicitări din partea Rusiei privind convorbirile criptate, fostul preşedinte Ion Iliescu şi alte instituţii abilitate nu le-au dat curs. Ei au mai afirmat că după 1990 nu s-a folosit nici un fir roşu între Bucureşti şi Kremlin, spunând că problema s-a iscat acum strategic, cu două săptămâni înainte ca premierul Isărescu să prezinte la Bruxelles strategia de integrare a României în Uniunea Europeană. „Este o încercare de intoxicare prin care cineva, nu ştim deocamdată cine”, este citat unul din deputaţii prezenţi la dezbatere, „vrea în perspectiva integrării României în NATO şi în UE să compromită atât puterea cât şi opoziţia de la Bucureşti”.
Rotaru a confirmat că după 1991 s-a renunţat la toate legăturile telefonice secretizate, rămânând în funcţiune, în baza parteneriatului pentru pace, numai cele cu statele vecine ale României, mai puţin Iugoslavia, cu Statele Unite, cu Ungaria şi cartierul general NATO.