Statele Unite și Rusia definitivează detaliile tratatului START II

Barack Obama anunță încheierea tratatului cu Rusia

Președinții Barack Obama și Dmitri Medvedev vor semna acordul de reducere a arsenalelor nucleare la 8 aprilie la Praga
Presedintii Statelor Unite si Rusiei Barack Obama si Dmitri Medvedev au cazut de acord, intr-o convorbire telefonica, asupra prevederilor unui nou acord de reducere a armelor nucleare, acord ce il va inlocui pe ce a expirat in luna decembrie a anului trecut. Arsenalele nucleare ambelor tari vor fi reduse cu 25 -30 la suta.

„Sunt multumit ca dupa aproape un an de la ultima mea vizita la Praga, Cehia – un prieten apropiat si un aliat al Statelor Unite – a fost de acord sa-l gazduiasca pe presedintele Medvedeev si pe mine la 8 aprilie, ca sa semnam acest tratat istoric”, a declarat presedintele american Barack Obama.

El a adaugat: „De cind am preluat functia am fost hotarit sa resetez relatiile cu Rusia. Cind Statele Unite si Rusia pot coopera in mod eficient, este in interesul ambelor noastre natiuni si in binele securitatii si prosperitatii lumii. Am colaborat pina acum in Afganistan. Ne-am coordonat eforturile economice in cadrul grupului G 20. Colaboram pentru a exercita presiuni asupra Iranului pentru ca acesta sa-si respecte obligatiile internationale. Si astazi am ajuns la un acord asupra uneia din principalele prioritatile ale administratiei mele – un acord esential asupra controlului armelor.”

Secretarul de stat american Hillary Clinton a spus ca se asteapta ca acordul sa fie ratificat de Senatul american, iar presedintele Medevedev va trebui sa obtina votul Dumei de stat.

Negocierile au durat aproape un an, iar expertii internationali spun ca eforturile de a ajunge la o intelegere au meritat si ca reprezinta primul succes major de politica externa al administratiei Obama din momentul in care a anuntat resetarea relatiilor dintre Washington si Moscova.

Potrivit acordului, arsenalele nucleare ale celor doua tari vor fi micsorate mult sub limitele stabilite de tratatul Start din 1991 si de cel de la Moscova din 2002. Este vorba de reduceri masive, de ambele parti, la nivelul focoaselor nucleare, lansatoarelor de rachete balistice, submarinelor nucleare si bombardierelor echipate cu arme nucleare.

Potrivit declaratiei Casei Albe, citata de agentia Reuters, noul tratat cu Rusia nu prevede limitari ale programelor americane anti-racheta prezente sau ale celor planificate. In conferinta de presa de la Washington, Hillary Clinton a spus ca va mai fi mult de lucru in cadrul NATO si al Consiliului NATO-Rusia pentru a intari increderea intre Rusia si membrii europeni ai Aliantei, dar ca acest acord este un semnal limpede ca Razboiul Rece a fost depasit in secolul 21.

Intr-un interviu cu corespondentul nostru Brian Whitemore, Steven Pifer, fost inalt oficial al Departamentului de stat specializat in controlul armamentelor si in relatiile cu Rusia, a spus ca Washingtonul spera ca acest acord sa aduca un sprijin mai important din partea Rusiei pentru chestiunile cele mai ingrijoratoare pentru Washington, cum ar fi chestiunea iraniana sau transportul prin Rusia al materialelor de razboi necesare pe teatrul de operatiuni NATO din Afganistan.

„Cred ca rusii raspund, intr-o anume masura schimbarii relatiei ruso-americane. O parte a explicatiei este ca ei insisi nu sunt multumiti de relatia cu Teheranul. Asa incit acesta ar putea fi un cistig al resetarii relatiilor. Dar, pina la urma rusii nu vor fi de acord sa mearga atit de departe cat am vrea noi, dar ei sunt pregatiti sa mearga mai departe acum decit acum 6 luni sau un an si asta este o evolutie imbucuratoare.

Pe de alta parte, spune Steven Pifer, administratia Obama cistiga credibilitate cu acest acord in ceea ce priveste neproliferarea nucleara si poate avea un argument in plus in chestiunea iraniana sau nord-coreeana. Un punct de vedere subliniat in conferinta de presa de astazi si de secretarul de stat american Hillary Clinton.