Documentele atestă că în perioada 1993-96 s-au purtat negocieri pentru realizarea unor legături telefonice directe secrete între Moscova şi Bucureşti.
29 martie 2000
Actualitatea Românească. (Moderator: Radu Călin Cristea, corespondent: Dan Răspopa)
Degeratu confirmă legătura dintre Iliescu şi „firul roşu”.
La audierile ce au avut loc astăzi în comisiile de specialitate din Parlament, consilierul prezidenţial, generalul Constantin Degeratu, a prezentat senatorilor documente ce atestă că în perioada 1993-1996 s-au purtat negocieri pentru realizarea unor legături telefonice directe secrete între Moscova şi Bucureşti.
Acesta a spus că potrivit documentelor, s-a ajuns la concluzia că: „unele dintre aceste discuţii au avut caracter de negocieri, denumite ca atare în documentele întocmite în acela perioadă, că în cadrul acestor negocieri echipele de specialişti au convenit un acord, că acest acord nu a fost semnat întrucât dezbaterile care urmau să aibă loc pentru finalizarea acordului nu au mai avut loc.
S-a clarificat de asemenea faptul că partea română a primit de la partea rusă trei echipamente de secretizare pentru o linie telegrafică primite cu titlu gratuit, care erau destinate echipării liniei telegrafice directe şi secrete dintre palatul Cotroceni şi Kremlin”.
Consilierul a mai prezentat senatorilor din Comisia pentru Apărare evoluţia cronologică privind negocierile pe marginea reorganizării reţelei telefonice internaţionale speciale criptate, interguvernamentale.
Tot Degeratu a explicat şi de ce s-a renunţat la centrala interguvernamentală abia în urmă cu o săptămână. Conform acestuia, partea română a rezolvat eficient problema atât juridic cât şi diplomatic, pentru că desfiinţarea liniilor respective nu se putea face decât cu acordul tuturor abonaţilor. „În 1997 domnul consilier prezidenţial Dorin Marian a luat cunoştinţă pentru prima dată despre existenţa acestor probleme, legăturile ca atare şi discuţiile care s-au purtat, pe baza unui raport întocmit de directorul STS (n.r. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale).
Luând cunoştinţă de această problemă, domnul consilier a solicitat experţilor explicaţii. După aceea a solicitat o lămurire asupra problemelor, documentare corespunzătoare şi a întocmit un document prin care a propus Consiliului Naţional de Apărare a Ţării să ia în dezbatere această chestiune. În 1998 Consiliul suprem a luat în dezbatere această problemă şi a hotărât desfiinţarea lor care este un proces bilateral. Tratativele din partea română cu celelalte părţi a durat până în prezent”, a explicat consilierul prezidenţial.