Program de schimburi universitare între 14 state

Anatol Gremalschi

Programul prevede și 100 de burse pentru studenții moldoveni începînd din septembrie 2011
Incepind din anul 2011, studentii moldoveni vor putea petrece un semestru sau mai multe intr-unul din cele 14 state membre intr-un program de schimburi universitare. Programul prevede de asemenea acordarea de 100 de burse lunare pentru studentii moldoveni, incepind din septembrie, anul viitor.

Sefa Directiei Invatamant superior al ministerului Educatiei, Nadeja Velisco explica ce prevede la modul practic acest acord: „Un absolvent de la noi merge in tarile membre, face primul semestru, toate creditele sunt recunscute atat acolo cat si aici. Partea buna e ca nu are de recuperat nimic. Se vor da burse, are asigurare medicala, privilegii de transport, va dati seama cate privilegii.”

Nadejda Velisco ne-a spus si de ce Moldova a fost acceptata abia acum sa acceada la acest acord daca acordul deruleaza in Europa Centrala si de Est din anul 1993: „Ca atare invitatie oficiale nu a fost, dar tarile care participa ne-au recomandat participarea, de exemplu Romania. Dar Republica Moldova n-a facut nimic pentru asta.”

Europa Libera: „Si Romania in 1999 putea trimite studentii in schimburi de experienta?”

Nadejda Velisco: „Da, sigur ca!”

Europa Libera: „Moldova tot ce trebuie sa faca e doar o procedura legislativa sau mai sunt necesare si cateva reforme?”

Nadejda Velisco: „Doar proceduri legislative. Noi doar din 2005 am aderat la procesul de la Bologna, oficial s-au facut toate ajustarile legislative, toate lucrurile merg bine.”

Pentru ca acest acord este un instrument strategic pentru punerea in aplicare a procesului de la Bologna, l-am intrebat pe ministrul educatiei din parlamentul Sturdza, Anatol Gremalschi ce crede el despre procesul de la Bologna in intregime.

Anatol Gremalschi: „S-a folosit in scopuri propagandistice acest lucru ca uite am aderat la procesul de la Bologna, diplomele noastre vor fi recunoscute. Asta inseamna ca diplomele noastre se da voie sa fie examinate, sa fie recunoscute, dar nu ca sunt recunoscute. Procesul de la Bologna a vrut ca sistemele educationale sa fie compatibile, nu din insertia in campul muncii, dar de continuare a studiilor. Adica daca vreti sa faceti un an la Sorbona, anul cela sa poata fi considerat si in Moldova ca an de studii.”

Deputata liberala Ana Gutu, prim vicerector al Universitatii Libere Internationale din Moldova, sugereaza ca problema nu consta in recunoasterea diplomelor.

Ana Gutu: „Din pacate mentalitatea birocratilor universitari este intr-atat de inchistata, incat daca disciplina respectiva nu se numeste exact asa cum ar trebui sa sune in planurile de studii ale respectivei universitati, ei nu echivaleaza aceasta disciplina si impun studentii sa parcurga inca o data respectiva disciplina. Asta e marea problema, cuvantul „incredere” nu este la moda in Republica Moldova”

Ana Gutu mai spune ca problema recunoasterii diplomelor universitare este o problema falsa si ca exista studenti care si-au continuat studiile in toate tarile lumii si s-au si angajat la munca in alte state fara dificultati. Poate, zice ea, exista o problema cu studiile medicale, studentii trebuind sa sustina anumite examene de specialitate.