Șarmul tînărului guvern moldav după cenușiul comuniștilor de cumetrie

The Economist despre evoluțiile din ultimul an de pe scena politică din Moldova
Despre scena politică şi socială moldoveană scrie astăzi săptămânalul britanic „Economist”. După ce repovesteşte istoria ultimului an politic din Moldova, de la protestele din aprilie până la actualele dezbateri constituţionale, „Economist” apreciază că schimbările de la Chişinău sunt mai vizibile pentru cei dinafara Moldovei decât pentru moldovenii înşişi, care resimt povara scumpirilor şi a reducerilor bugetare necesare.

Pentru moldoveni este important să poată călători liber în Occident, continuă „Economist”, amintind că România a introdus vize din 2007 şi anticipînd că din 2011, când vecina de la apus vrea să intre în spaţiul Schengen, frontiera română va deveni şi mai impenetrabilă.

„Cele mai mari schimbări – continuă „Economist” – au avut loc în mass media moldoveană. Încep să emită două noi posturi de televiziune, iar televiziunea română e pe cale să revină în eter. Dar reformele mari ale birocraţiei corupte, de tip sovietic, vor fi probabil nevoite să mai aştepte, ca şi domnia legii. Investigarea abuzurilor structurilor de forţă în urmă cu un an a provocat unele concedieri şi suspendări, dar nu şi schimbări de substanţă, profunde şi nici măcar un raport plauzibil despre ce s-a întâmplat cu adevărat.”