Ministrul apărării, Sorin Frunzăverde, a asigurat că reforma în armată va continua în limitele permise de banii ce vor fi alocaţi.
5 aprilie 2000
Actualitatea românească. (Moderator: Cristian Teodorescu, corespondent: Radu Stănescu)
Reforma va continua în armată.
În prima sa conferinţă de presă, de când a devenit ministru al apărării, Sorin Frunzăverde, a asigurat că reforma în armată va continua în limitele permise de banii ce vor fi alocaţi. Bugetul ministerului apărării este unul de austeritate. Pe anul 2000 ministrul a anunţat că va respecta angajamentul României faţă de NATO alocând acestui sector cel puţin 710 milioane de dolari. „Principalul subiect pe care l-am abordat a fost bugetul, pentru că în funcţie de buget vom reuşi să ne îndeplinim principala obligaţie pe care o avem în acest an, şi anume realizarea prevederilor din planul de aderarea la structurile NATO”, a declarat Frunzăverde.
Ministrul apărării estimează că ministerul său va primi în acest an un buget de 750 de milioane de dolari. Referitor la priorităţi, acesta a spus că „În principal bugetul apărării naţionale este orientat spre priorităţile prevăzute şi în MAP (Membership Action Plan), şi anume cheltuielile de personal, cheltuielile pentru reformă, cheltuielile legate de întreţinerea armatei, cheltuieli legate de infrastructură. Trebuie să judecăm foarte serios modul în care cheltui banii, pentru că România este angajată în acest an în câteva operaţiuni, în câteva aplicaţii militare cu colaborare NATO pe teritoriul României, care reprezintă de asemenea costuri suplimentare”.
Din cauza bugetului de austeritate, ministerul va fi nevoit să îngheţe mai mult de jumătate din programele legate de înzestrarea armatei. Doar 15 dintr-un total de 54 de programe, vor fi finanţate în anul acesta. Programele selecţionate au fost alese în concordanţă cu planul României de aderare la NATO.
Totodată, Frunzăverde a mai spus că ministerul caută soluţii juridice pentru a nu fi implicat în plata despăgubirilor răniţilor şi urmaşilor din timpul evenimentelor din decembrie 1989. Aceste despăgubiri se ridică la peste 37 de miliarde de lei.