Certitudinea şi ireversibilitatea reformelor nu există decât după cele ele au reuşit să ridice nivelul de trai al populaţiei iar succesul unei reforme economice depinde de factori predominant politici.
11 aprilie 2000
Actualitatea românească. (Comentator: Şerban Orescu).
Ireversibilitatea reformelor.
La finalul guvernării lui Emil Constantinescu, întrebarea care se pune este dacă reformele economice şi politice din România sunt ireversibile. La această întrebare, actuala clasă politică îşi atribuie meritul faptului că reformele au atras un grad moral de acceptanţă ce exclud orice revenire la trecut.
Economiştii sunt însă de altă părere, arătând cât de puternic a rămas în economie sectorul de stat şi cât de controlat este cel privat. „Scepticismul este recomandat, mai ales în perspectiva revenirii la putere a unei stângi, care nu şi-a formulat programul de guvernare şi care s-a opus în mod sistematic până acum urgentării reformelor”.
În majoritatea sondajelor de opinie, românii s-au arătat în favoarea reformelor politice ce îi apropie de Occident. Dar aceleaşi sondaje arată o accentuare a sărăciei, dovedind că românii totuşi nu cunosc şi latura pozitivă a reformelor. „O reformă nu se impune, iar forţele interesate să o anuleze pot câştiga teren în anumite condiţii”.
Republica Moldova este un exemplu în sensul acesta. Într-o ţară mică, în plină reformă, incapabilă de a-i plăti Rusiei factura de energie, partidele politice pro-Rusia sunt pe cale să impună o schimbare de curs politic cu efecte evidente şi asupra cursului reformelor economice şi politice. Premierul moldovean a propus să închirieze Rusiei pentru baza sa militară din Transnistria terenul aferent. „Iată cum sub presiunea unei economii care nu îşi găseşte echilibrul, mica republică poate face un important pas înapoi, în ciuda prevederilor din Constituţie şi a înţelegerilor recente de la Istanbul”.
Astfel, pentru toate statele slabe, mai ales cele cu un vecin puternic, eşecul economic poate face reversibilă o anumită politică în sine benefică.
Aflat recent într-o vizită în Republica Moldova, Ion Iliescu s-a referit la interese fundamentale ruseşti în Transnistria, recomandând negocieri mai degrabă cu Rusia decât cu Ucraina.
Se pot trage astfel două concluzii. Prima este că certitudinea şi ireversibilitatea reformelor nu există decât după cele ele au reuşit să ridice nivelul de trai al populaţiei. Iar a doua este că succesul unei reforme economice depinde de factori predominant politici.