Modificările ample intervenite în conturile fiscale şi în rata de schimb au determinat o ajustare masivă în plan extern, dar cu preţul unui nou declin al producţiei şi al unei inflaţii mai mari.
12 aprilie 2000
Actualitatea românească. (Moderator: R. Călin Cristea).
Raportul FMI şi România.
Astăzi a fost dat publicităţii raportul bianual al Fondului Monetar Internaţional cuprinzând un capitol special dedicat evoluţiilor din Europa centrală şi de est.
În România, afirmă raportul, modificările ample intervenite în conturile fiscale şi în rata de schimb au determinat o ajustare masivă în plan extern, dar cu preţul unui nou declin al producţiei şi al unei inflaţii mai mari. Deficitul bugetar s-a redus la mai puţin de jumătate, iar rezervele oficiale au fost refăcute după plăţile substanţiale în contul datoriei externe efectuate la mijlocul anului. PIB-ul real s-a contractat cu circa 4% în 1999.
Pentru anul 2000, deşi perspectivele sunt fragile şi va fi în continuare nevoie de sprijinul financiar internaţional, este prevăzut un reviriment cu o creştere modestă de circa 1,5% dublată de o inflaţie mai scăzută. O refacere economică va trebui sprijinită printr-un angajament durabil în direcţia reformelor fiscale şi a reducerii deficitelor, bazată pe o politică salarială prudentă, pe o reformă bancară şi disciplină financiară.