19.04 - Chișinău: Acțiunile de protest ale studenților și elevilor

Protestatarii au înaintat noi revendicări autorităţilor, între care eliberarea studenţilor reţinuţi de poliţie în zilele de luni şi marţi, reducerea cu 50% a taxelor în transportul interurban, majorarea salariilor angajaţilor bugetari şi a pensiilor.

19 aprilie 2000

Actualitatea în Republica Moldova
.

Dan Ionescu: Miercuri mii de studenţi şi elevi au reluat acţiunile de protest în centrul Chişinăului, acţiuni începute luni, 17 aprilie. Relatează corespondentul nostru la Chişinău, Andrei Porubin
.

Aproximativ cinci-şapte mii de studenţi au continuat, a treia zi consecutiv la Chişinău, acţiunile de protest. Astăzi, pe lângă cererea de a anula necondiţionat taxele de călătorie în transportul urban, ei au înaintat noi revendicări autorităţilor, între care eliberarea studenţilor reţinuţi de poliţie în zilele de luni şi marţi, reducerea cu 50 la sută a taxelor în transportul interurban, majorarea salariilor angajaţilor bugetari şi a pensiilor.

Demarată în dimineaţa zilei, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, pichetarea clădirii Guvernului a purtat, până în după amiază, un caracter paşnic. Ca şi marţi, poliţia a blocat cu cordoane duble accesul la sediul Primăriei, în perimetrul unui cartier. În Piaţă studenţii au scandat: „Jos violenţa!”, „Poliţia e cu noi!”, „Suntem o forţă colosală!” şi „Nu repetaţi Timişoara!”.

În rândul protestatarilor au fost răspândite foi volante ale câtorva mişcări politice cu mesaje de susţinere. În apelul mişcării Ordinea Nouă, spre exemplu, se menţionează că: „Protestul studenţilor este, în primul rând, orientat împotriva unui regim politic incapabil şi criminal, numele căruia este iresponsabilitatea, delapidările, genocidul împotriva populaţiei basarabene.” Mişcarea Ordinea Nouă îndemna studenţii să renunţe la pietre şi sticle şi să se înarmeze cu revendicări politice. Câţiva manifestanţi ne-au declarat:

Voce: „Numai la alegeri au nevoie de studenţi. Ne amăgesc cu un concert acolo pe degeaba, manifestaţii, şi pe urmă s-au ales, s-au făcut chestiile, gata. Studenţii n-au valoare.”

Voce: „Studenţii o s-o ţină în felul ăsta până n-o să rezolve problema...”

În cadrul pichetării, studenţii de la Universitatea de Stat din Moldova au anunţat, că au primit apeluri de susţinere de la studenţii din România şi că un grup de circa 400 de studenţi români sunt în drum spre Chişinău. Studenţii de la facultatea de jurnalism a Universităţii au mai declarat, că în urma ciocnirilor de marţi cu poliţia doi studenţi au decedat. Această informaţie, însă, nu ne-a confirmat-o nici Procuratura oraşului, nici conducerea organelor de drept.

Vom preciza, că după ciocnirile violente de marţi au fost răniţi 50 de poliţişti. Doi au fost internaţi în spital, cu traume şi comoţii cerebrale. La spital se află şi un student, care a declarat, că a fost rănit de o piatră, aruncată din mulţime.

Întrebat, dacă poliţia a utilizat motivat bastoanele împotriva studenţilor, vice-comisarul oraşului, Vladimir Coval, ne-a declarat: „Eu nu exclud cazul, că puteau să fie, din parte unor colaboratori de poliţie, un abuz de serviciu. Dar asta vreau să spun că nu a fost vreun ordin, sau dată vreo comandă. Din contra, toată vremea noi am chemat poliţia la calm, la linişte şi să nu răspundem la violenţa din partea studenţilor tot prin violenţă.”

Coval ne-a mai informat, că tuturor celor peste 130 de studenţi, reţinuţi luni şi marţi, le-au fost intentate dosare, după care au fost eliberaţi, până ancheta va stabili gradul lor de culpabilitate. Din mulţime au mai fost reţinuţi şi patru cetăţeni în vârstă, care instigau studenţii la violenţă şi îi asigurau cu pietre şi sticle. Dintre acestea, două aveau antecedente penale, inclusiv o persoană se afla în căutarea poliţiei.

Până la ora 14.00 în sediul Executivului un grup de reprezentanţi ai studenţimii au purtat negocieri cu premierul Braghiş, la care au fost prezenţi primarul Serafim Urechean, şi rectorii câtorva instituţii de învăţământ. Studenţii negociatori au ieşit apoi în faţa demonstranţilor şi au anunţat, că, în urma discuţiilor, taxele studenţeşti de călătorie în transport au fost suspendate pe un termen nelimitat. S-ar putea, a spus unul din ei, ca acest termen să dureze până la 1 septembrie, când, conform unei hotărâri de Guvern, bursele studenţeşti vor fi majorate cu 50 la sută.

Membrii comitetului de negocieri au mai spus, că Guvernul va căuta soluţii pentru a acoperi cheltuielile legate de transportarea studenţilor din cotele părţi ale Primăriei şi instituţiilor de învăţământ. Potrivit negociatorilor, premierul Braghiş a solicitat instituirea unui comitet de grevă, capabil şi în continuare să poarte negocieri pe marginea celorlalte revendicări şi care să-şi asume responsabilitatea pentru acţiunile din stardă ale studenţilor.

Primul ministru şi-a exprimat dezacordul în legătură cu caracterul neautorizat, dezordonat şi violent al protestelor şi a menţionat, că negocierile pot avea succes doar în cazul în care studenţii vor părăsi Piaţa şi vor reveni la studii. Coloanele de manifestanţi s-au deplasat apoi într-un marş de protest de-a lungul bulevardului Ştefan cel Mare, blocând circulaţia transportului. Timp de 15 minute ei s-au oprit în faţa Primăriei, fluierând şi scandând „Urechian”. Am putut observa, cum trecătorii îşi exprimau solidaritatea faţă de protestele studenţilor. Marşul a continuat până în strada Ismail. Încercarea protestatarilor, în număr de 4-5 mii, de a se întoarce în faţa Guvernului a fost zădărnicită de trupele organelor de drept, echipate cu scuturi şi bastoane.

Studenţii au ocolit strada centrală şi s-au deplasat spre sediul Preşedinţiei, unde au scandat: „Jos Lucinschi!”, „Tâlharilor!” şi „Unica soluţie, înc-o revoluţie!”. Aici, pentru a-i izgoni, poliţia a forţat rândurile manifestanţilor, punând în aplicare bastoanele. Ca răspuns, studenţii au împroşcat masiv poliţiştii cu pietre. Cordoane de poliţie au continuat să forţeze cei circa două-trei mii de studenţi, să se retragă spre capătul opus al bulevardului central Ştefan cel Mare, aplicând manevra de marţi. Studenţii s-au aşezat în stradă, unde au continuat să scandeze „Jos Lucinschi!”. Spre seară coloana de studenţi s-a rărit. Aproximativ o mie de studenţi au continuat marşul pe strada Ion Creangă, blocând circulaţia.

Întrebaţi, care sunt motivele continuării grevei, unul dintre protestatari ne-a răspuns: „Da, studenţii sunt foarte nemulţumiţi de aceasta. Sunt nemulţumiţi de faptul, că sunt hrăniţi cu promisiuni. Deja de trei zile, dar nu se face nimic concret. Noi vrem fapte. Vom sta până atunci, până când ni se vor îndeplini condiţiile. Nu este şi un comitet organizatoric, din cauaza aceasta apar şi unele dispersări şi aceste conflicte dese cu poliţia. Cred, că ar fi bine să apară un comitet organizatoric, format din studenţi şi care să îndrepte acţiunile într-un singur sens, adică spre soluţionarea conflictului.” Manifestanţii mai spun că mîine îşi vor relua acţiunile de protest.

Din Chişinău, Andrei Porubin, pentru Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu: Asociaţia studenţilor din Universitatea Bucureşti a făcut cunoscut miercuri, că se solidarizeză cu protestatarii de la Chişinău. Preşedintele Asociaţiei, Luis Lazarus, a declarat că: „Nu suntem de acord cu tratamentele aplicate colegilor noştri de la Chişinău”. În paralel, reprezentanţi ai Ligii studenţilor din Basarabila şi Bucovina au anunţat că vor picheta Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti, în semn de protest faţă de acţiunile poliţiei din Chişinău. Tot astăzi la Braşov câteva zeci de stundenţi ai Universităţii Transilvania au demonstrat paşnic în faţa Prefecturii locale, în semn de solidaritate cu studenţii din Republica Moldova. Ideea, că protestele studenţimii moldovene ar putea fi manipulată politic, a prins şi în unele mijloace de informare în masă străine. Ziarul moscovit „Komsomolskaia Pravda”, din 19 aprilie, titrează chiar: „La Chişinău studenţii se mişcă poate la comandă”.