„Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate”

Condiții de detenție degradante pentru minorii din penitenciarul nr. 13 de la Chișinău
„Totu-i bine la mine, traiesc bine..” Asta spune, cu o siguranta prefacuta, dar cu jumatate de gura, unul din cei doi minori pe care i-am vazut in aceeasi celula. Unul este condamnat pentru viol, celalalt e cercetat pentru omor.

„Mai am de stat inca jumate din cele 30 de zile”.

„El inca n-a fost judecat, inca nu i-a dat anii, i-au dat numai arest de 30 de zile”.

Vineri, dupa ce penitenciarul 13 din Chisinau a fost vizitat de senatorul francez Robert Badinter, lui i s-a promis ca in curind va fi luata decizia de a se inchide carcerele, pe care senatorul le-a calificat drept adevarate gauri in care nu se pot afla fiinte umane.

Robert Banditer: „Este imposibil sa inchidem acolo adulti, cu atat mai mult copii. 5 zile pentru minori in asemenea conditii, cu patul strans in timpul zilei, veceuri din evul mediu si robinet de deasupra cu care ei pot, sa presupunem sa se spele..sunt imposibile.”

Si Ministrul Justitiei, Alexandru Tanase, s-a aratat surprins de conditiile de detentie: „Acesti copii arestati preventiv sau condamnati au fost lipsiti de libertate, dar nu au fost condamnati la conditii inumane si degradante.”

Iata ce spune un baiat de 18 ani prin crapatura celulei disciplinare: „Aici e tare rau, sunt soareci, e rau in camera”.

Victor Petrachi
Seful penitenciarului 13, Victor Petrachi ne-a spus ca minorii sunt incarcerati maxim pentru 5 zile, in cazul incalcarii grave a disciplinei.

Victor Petrachi: „Atac a unui detinut asupra altuia, automutilari, exprimare cu cuvinte necenzurate, folosirea obiectelor interzise, spre exemplu celularele. Se intampla des, dar mai mult ne limitam la pedepse blande, mustrarea de exemplu.”

Victor Petrachi considera ca este vitala construirea unui nou penitenciar: „In conditiile in care sunt tinuti detinutii, in asa conditii lucreaza si personalul penitenciarului.”

Directorul Institutului de Reforme Penale, Victor Zaharia pledeaza pentru utilizarea altor metode decit arestul preventiv, spre exemplu medierea, care scuteste penitenciarul de cheltuieli, dar si minorul nu este supus influentei criminalilor, mai ales adulti, din penitenciar.

Victor Yaharia: „Faptuitorul si victima se impaca, ca rezultat inceteaza urmarirea penala sau judecarea cauzei. Unul promite si-si cere scuze de la celalalt si mai departe isi continua activitatile.”

Juristul Sorin Hanganu, coordonator de proiecte in domeniul protectiei copilului la Unicef Moldova, ne-a comunicat ca in cazul condamnarii, in Republica Moldova a inceput sa fie folosita de cativa ani pedeapsa muncii in folosul comunitatii.

Sorin Hanganu: „Poate fi aplicata ca o masura de pedeapsa pentru tineri mai mari decat 16 ani si adulti, in cazul comiterii unor infractiuni putin periculoase, fara violente, sau in cazul cand pedeapsa nu e mai mare de 5 ani. Se stabileste tipul lucrarilor de administratia publica locala. Consideram ca e o optiune destul de buna pentru copii si adulti ca sa-si constietizeze fapta si sa poata repara, intr-o oarecare masura, prejudiciul adus societatii.”

La penitenciarul 13 actualmente se afla 26 de minori si 987 de adulti.