Membri noului CNSAS nu sunt oameni care se lasă cu una, cu două. Iar opinia publică este dispusă să sancţioneze inacţiunea politicienilor, la viitoarele alegeri”.
25 aprilie 2000
Actualitatea românească (Moderator: Radu Călin Cristea; comentator: Şerban Orescu)
Chipul de mâine al Securităţii.
„După ce avem o lege ciuntită privind consultarea propriului dosar de securitate, ne-a rămas acum speranţa că studierea de către cei interesaţi, adică de către cetăţeni, a acestor catacombe ale terorii comuniste, care sunt arhivele, să devină realitate. Iată şi scopul legii 187: ... lege care ar permite între altele verificarea trecutului, eventual securitst, al candidaţilor la viitoarele alegeri, locale, parlamentare, prezidenţiale”.
Constituirea consiliului CNSAS a fost salutată public de preşedintele Constantinescu dar după mai bine de două luni, consiliul nu are nici local, nici buget. „Mai mult, noului Consiliu îi lipsesc obiectele muncii: arhivele securităţi”.
Spre deosebire de RDG sau alte state fost comuniste, constată Ş. Orescu, structurile de securitate din România s-au creat în imediata urmare a celor comuniste. În aceste condiţii, nu este de mirare să se opun deconspirării securităţii, occidentalizării legii secretului de stat sau acum, aplicării legi privind studierea arhivelor fostei securităţi.
Legea 187 dă CSAT-ului, condus de preşedintele Emil Constantinescu, dreptul de a arbitra orice conflict între SRI si CNSAS privind accesul la arhivele fostei Securităţi. Acum vine „testul pe muchie” al preşedintelui: de care parte oscilează preşedintele ? „Până acum se constată tergiversare din partea Cotrocenilor. Dar nici membri noului Consiliu (...) nu sunt oameni care se lasă cu una, cu două. Iar opinia publică este dispusă să sancţioneze inacţiunea politicienilor, la viitoarele alegeri”.