Raportul ajunge la concluzia că accidentul s-a produs dintr-o combinaţie de cauze: deficienţe de proiectare, deficienţe de exploatare şi condiţiile meteo nefavorabile.
25 aprilie 2000
Actualitatea românească. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Ara Şeptilici).
După accidentul ecologic de la Aurul - Baia Mare.
Tărănistul Romică Tomescu, ministrul apelor, pădurilor şi amenajării teritoriului a intrat într-o confruntare directă cu colegul de cabinet, democratul Radu Berceanu, ministrul industriei şi comerţului. Problema este finanţarea lucrărilor de modernizare a iazurilor de lângă exploatările miniere, iazuri care reprezintă un mare pericol pentru poluarea apelor.
La 19 aprilie, la Geneva, s-a dat publicităţii raportul ONU, privind poluarea cu cianuri datorată accidentului produs la iazul de decantare al societăţii comerciale Aurul, Baia Mare. Raportul ajunge la concluzia că accidentul s-a produs dintr-o combinaţie de cauze: deficienţe de proiectare, deficienţe de exploatare şi condiţiile meteo nefavorabile.
Romică Tomescu, ministrul mediului, a reacţionat asigurând că vor fi schimbaţi parametrii de proiectare pentru a se lua în calcul şi elemente până cum ignorate, cum ar fi: caracterul sezonier al precipitaţiilor, realizarea de sisteme de descărcări de siguranţă, introducerea unor sisteme suplimentare de control şi monitorizare.
Raportul arată că pericolul pentru sănătate este minim dar că există mereu, în zona Baia Mare, pericolul unor îmbolnăviri cronice, datorate poluării de lungă durată cu metale grele, urmare a mineritului din zonă.
În prezent există 109 iazuri de decantare în care se depozitează substanţe provenite din prepararea mineralelor, amplasate în 13 judeţe. 15 iazuri au sisteme incomplete de măsurare a pericolului iar 38 nu au deloc astfel de sisteme. Multe iazuri nu au sisteme de decantare a apelor. Problema este cine trebuie să finanţeze lucrările de protejare a mediului: ministerul mediului sau cel al industriei, care este patronul exploatărilor miniere.