27.04 - Chișinău: Blocul electoral al Alianței pentru Democrație și Reforme

PDM, PRC şi PFD, cele trei componente de bază ale Alianţei pentru Democraţie şi Reforme intenţionează să participe în comun atît la viitoarele alegeri prezidenţiale, cît şi la cele parlamentare.

27 aprilie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Blocul electoral al Alianței pentru Democrație și Reforme
.

Dan Ionescu: Anul 2000 este anul alegerilor prezidenţiale. Iată de ce nu trebuie să ne mire faptul, că formaţiunile componente ale Alianţei pentru Democraţie şi Reforme au decis acum să-şi unească forţele într-un bloc electoral. Detalii de la Sergiu Praporşcic.

Liderii Partidului Democratic din Moldova, Partidului Renaşterii şi Concilierii şi Partidului Forţelor Democratice au anunţat astăzi, că vor crea un bloc electoral în baza acestor trei partide, care fac parte din coaliţia parlamentară, declarată de opoziţie, Alianţa pentru Democraţie şi Reforme.

Într-un comunicat, semnat de preşedinţii acestor trei formaţiuni, Dumitru Diacov, Mircea Snegur şi Valeriu Matei, se arată că asupra acestei decizii s-a convenit ieri, în cadrul unei întruniri a delegaţiilor tripartide PDM, PRC şi PFD. Comunicatul nu conţine detalii la modul în care aceste partide vor participa la alegeri şi dacă au identificat un candidat pentru prezidenţialele, care ar urma să aibă loc la finele anului curent.

Solicitat de noi, liderul Partidului Forţelor Democratice, Valeriu Matei, a declarat, că cele trei componente de bază ale Alianţei pentru Democraţie şi Reforme intenţionează să participe în comun atât la viitoarele alegeri prezidenţiale, cât şi la cele parlamentare: „Acest bloc electoral, asupra necesităţii cărui noi am convenit, este o chestiune de perspectivă. Noi am spus: un bloc electoral pentru participare în viitoarele activităţi politice şi, bineînţeles, că presupune şi o participare în comun în alegerile prezidenţiale din acest an şi în cele parlamentare viitoare.”

Preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov, liderul Partidului Democrat, a declarat că, deocamdată, reprezentanţii celor trei partide nu au discutat problema desemnării unui lider al viitorului bloc: „Nu s-a discutat problema unui lider. S-a discutat problema necesităţii de a fi împreună în campaniile electorale. Şi sigur că este vorba de campania prezidenţială, cea mai apropiată. Vom fi împreună şi vom examina împreună comportamentul nostru, candidaturile care vor fi susţinute de către noi. Este un bloc politic şi eu cred, că este un lucru foarte pozitiv, având în vedere, că noi toţi pledăm pentru unificarea forţelor în Republica Moldova şi a stimula regruparea acestor forţe pe principii doctrinare, pe principii politice.” Dumitru Diacov a confirmat, că scopul creării acestui bloc este să se identifice un singur candidat pentru alegerile prezidenţiale.

O opinie similară a exprimat şi preşedintele Partidului Renaşterii şi Concilierii, Mircea Snegur: „Este vorba de un bloc electoral, dar cu aspect politic, pentru un termen mai îndelungat, de perspectivă, şi în prezidenţiale, dar şi în parlamentare, care, până la urmă, nu este exclus, că o să fie anticipate, după cele prezidenţiale.”

Întrebat, dacă au început sau nu negocierile în vederea identificării unui singur candidat pentru alegerile prezidenţiale, preconizate pentru finele anului curent, Mircea Snegur a răspuns: „Nu, eu cred că şi aceasta este o problemă, care numaidecât va fi discutată şi se va încerca să se identifice un singur candidat din partea acestui bloc. Dar la moment nu aceasta este problema principală. Este problema creării blocului propriu zis şi apropierea intereselor.”

Să menţionăm, că ex-premierul Ion Sturza, vicepreşedintele Partidului Democrat, este considerat de unii observatori drept cel mai probabil candidat pentru alegerile prezidenţiale din partea noului bloc electoral. Solicitat de jurnalişti, Sturza a refuzat să se pronunţe asupra şanselor, pe care le are ca să devină candidatul noului bloc electoral, menţionând că deocamdată nu s-a luat nici o decizie în acest sens.

Să remarcăm, că din componenţa noului bloc electoral nu face parte doar o singură formaţiune de dreapta cu reprezentanţă parlamentară, Partidul Popular Creştin-Democrat, care însă în 1997 era parte componentă din Alianţa pentru Democraţie şi Reforme, pe atunci la guvernare. L-am solicitat pe liderul acestei formaţiuni, Iurie Roşca, să comenteze situaţia creată: „Cred că nimic surprinzător în această situaţie, deoarece relaţiile noastre sunt bine cunoscute. Ele s-au definit în momentul instalării, prin fraudă, a Guvernului Sturza. De-a lungul întregii lupte între formaţiunea pe care o reprezint şi elementele corupte din Guvernul Sturza. Ulterior şi viziunea diferită asupra aflării Republicii Moldova în continuare în cadrul CSI şi aşa mai departe. Prin urmare, nu sunt surprins de faptul, că cele trei partide au hotărât să-şi aroge titulatura de ADR, fără a ne consulta.”

Întrebat de noi, cum apreciează şansele foştilor săi aliaţi politici pentru scrutinul prezidenţial, liderul creştin-democraţilor a declarat: „Cred, că este o încercare normală de a se alia a unor partide, care cred că astfel se vor prezenta mai bine în cursa pentru alegerile prezidenţiale. Ceea ce, însă, surprinde cu adevărat este că, se pare, că cele trei partide au renunţat la ideea revizuirii Constituţiei în sensul transformării Republicii Moldova în republică parlamentară, de vreme ce prima preocupare a noului bloc electoral este identificarea unei singure candidaturi pentru alegerile prezidenţiale.”

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.