4.05 - București: Infracțiuni financiare decriptate de Gheorghe Mocuța.

Bancorex

Guvernul anterior a avut o sponsorizare de la Bancorex în scopul creării unor albume publicitare pentru Romania, albume care urmau să se tipărească în Franţa.

4 mai 2000

Actualitatea Romaneasca. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Andrei Manolescu).

Infracțiuni financiare decriptate pentru EL de Gheorghe Mocuța.

Potrivit unor surse demne de încredere in Romania este aşteptată o echipă de investigatori francezi în cadrul unei anchete legate de spălare de bani. Ancheta fiind în curs, informaţiile trebuie tratate cu prudenţă, dar sunt indicii că ancheta vizează tipărirea în Franţa a controversatului volum „Eterna şi fascinanta Romanie”, un volum tipărit în conditii ce par foarte dubioase.

Secretarul de stat în ministerul de finanţe Gheorghe Mocuţa, specialist în infracţiuni financiare, a acordat un interviu in exclusivitate lui Andrei Manolescu.

Gheorghe Mocuţa: „Dacă vreţi să începem, cu începutul eu pot să vă spun că 1997 îndeplineam funcţia de subsecretar de stat la Departamentul de control al guvernului, atunci cînd domnul Duţă Titus era secretar de stat şi şeful Departamentului de control al guvernului şi că pe la sîrşitul anului, domnul deputat Remus Opriş, care atunci îndeplinea funcţia de secretar general al guvernului Romaniei, ne-a chemat şi ne-a pus în faţă, cîteva documente din care reieşea că guvernul anterior a avut o sponsorizare de la Bancorex în scopul creării unor albume publicitare pentru Romania, albume care urmau să se tipărească în Franţa.

A părut atunci o chestiunea foarte interesantă şi anume, din documentele prezentate de către domnul Remus Opriş şi anume că domnul Hrebenciuc a semnat documentele în calitate de secretar general după ce nu mai avea această funcţie şi că, din cîte îmi aduc eu aminte, societatea din Franţa care era chemată să realizeze albumele publicitare despre eterna si frumoasa si fascinanta Romanie nu era încă constituită. Am senzaţia că după ce noi am făcut primele constatări, care au confitrmat aceste aspecte pe care vi le-am spus, am trimis materialul probator Parchetului general în vederea efectuării de cercetări şi am senzaţia că acesta a fost punctul care a declanşat cercetările despre care presa scrie astazi.”

Europa Liberă: ...faptul ca această societate nu era încă constituită...


Gh. Mocuţa
: „Faptul că nu era constituită, în Franţa, şi faptul că pentru a proba susţinerile noastre, verificările iniţiale, care s-au făcut de către expertii din cadrul Departamentului de control al guvernului, au fost însoţite de către o comisie rogatorie pe care parchetul a solicitat-o în Franţa, Parchetul general a solicitat atunci lămuriri, şi în urma acestor lămuriri, cred că nu s-au descoperit în conturile societăţilor implicate sumele de bani care trebuiau acordate pentru realizarea acestui proiect.

Stiu că era o discrepanţă extraordinară între valoarea cărţilor şi suma, din cîte îmi amintesc de aproximativ 5 milioane 800 de dolari care s-a dat de către Bancorex pentru realizarea acestui program. Stiu că la vremea respectivă nu erau realizate decît doua albume, noi am presupus, prin consultarea unor experţi de presă, experţi tipografi, am presupus că aceste materiale şi cele două albume au fost create chiar în Romania, au fost tipărite chiar aici, chiar şi fotografiile au fost făcute de romani și nu de străini, ceea ce ne-a condus la ideea că ne aflăm în prezenţa unei fraude.”

Europa Liberă: Se poate vorbi de infracţiunea de spălare de bani ?

Gheorghe Mocuţa: Legea spălării banilor nu era, dar dacă faptele s-ar fi petrecut astăzi, legea spălării banilor ar fi putut fi aplicată şi faţă de cei din Romania care au încercat să ascundă anumiţi bani, produşi, spun eu, dintr-o înşelăciune în domeniul financiar bancar. Pentru că, în final, ne aflăm în prezenţa unor infracţiuni care, fără îndoială vor fi cercetate. Nu ştiu la ce anume se referă dosarul Parchetului, dar cred că nu pot ignora o înşelăciune care s-a savîrşit în domeniul financiar bancar, nu pot ignora abuzul în serviciu săvîrşit de anumite persoane cu funcţii de conducere care au atribuit aceste sume pentru realizarea unor contracte în condiţiile în care nu existau firme care să le aducă la îndeplinire şi aşa mai departe...”

Europa Liberă: Chiar dacă nu exista a cea lege a spălării banilor murdari, pot fi încadrate persoanele respective la alte infracţiuni...

Gheorghe Mocuţa: Bineînţeles! Cu precizarea că persoanele care erau în Franţa nu pot face abstracţie de legea spălării banilor murdari care în Franţa funcţionează şi cred că acolo trebuie să justifice existenţa sumelor pe care le-au primit şi, mai mult decît atît, prestatiile pe care le-au efectuat societăţile lor pentru a primi aceste sume din Romania.

Europa Liberă: Care putea fi destinaţia reală a acestor sume de bani ?

Gheorghe Mocuţa: „Destinaţia reală nu o poţi cunoaşte şi daca o bănuieşti , nu poţi să faci declaraţii gratuite dar, important este că, după părerea mea, s-a încercat o disimulare, o ascundere a unor sume de bani în modalităţile specifice de săvîrşirea infracţiunii de spălarea banilor...”