Evoluția Rusiei spre un naționalism dictatorial - o mare dezamăgire

Joshua Muravcik: ”Democratia nu este un sistem utopic, este un sistem simplu prin care indivizii au dreptul să își ia viața în propriile mîini”
Aflat la sediul postului nostru de radio, analistul politic american conservator Joshua Muravcik, autorul multor carti despre democratie si despre spatiul fostei lumi comuniste, mi-a raspuns mai multor intrebari despre democratie, relatia tarilor in tranzitie cu democratia si relatia lor cu tarile mai puternice din jur.

L-am intrebat la inceput daca, dupa 20 ani, ca bun cunoscator al spatiului fostei lumi comuniste, este optimist sau pesimist, s-au implinit sperantele pe care le avea acum 20 de ani ?

Joshua Muravcik: Va trebui sa impart raspunsul meu in doua categorii. Depinde ce intelegem prin "aceasta parte a lumii", daca ne referim la ce a fost imperiul sovietic, sperantele pentru ceea ce obisnuiam sa numim "tarile satelite", adica tarile din Europa Centrala si de Rasarit, Cehoslovacia, Polonia, Ungaria, Romania, acestea sperante, pot spune ca au fost implinite cu succes, dar, pe de alta parte, sperantele mele pentru Rusia si pentru majoritatea tarilor din ceea ce a fost spatiul sovietic, au ramas in mare parte neimplinite. Mai ales in legatura cu Rusia, as spune. Nu e atit de surprinzator pentru mine sa vad ca tari ale Asiei Centrale cad intr-un fel de dictaturi, este dezamagitor, dar nu surprinzator, dar Rusia are o populatie foarte educata si sa vezi cum se departeaza de democratie, si se intoarce catre un fel e nationalism dictatorial, este foarte descurajant.

L-am intrebat pe Joshua Muravcik daca este suficient sa ai alegeri libere ca sa ai o democratie si ce ar trebui sa faca o tara mai intii si mai intii ca sa se plaseze ferm pe o traiectorie democratica ?

Joshua Muravcik: Cred ca cei pe care noi americanii ii numim "parintii nostri fondatori" au fost barbati cu totul exceptionali si au avut o minunata viziune si o expresie perfecta cind au scris, in Declaratia de Independenta, "viata, libertate si cautarea fericirii." Ei nu au spus fericire, ci cautarea ei, au fost foarte atenti cu vorbele, si ce inseamna asta ? inseamna ca un sistem democratic nu promite ca vei avea prosperitate, nu promite ca toate dorintele ti se vor implini, iti promite ca vor fi oameni liberi care isi vor alege singuri calea, si unii oameni fac alegeri mai bune, altii mai proaste, unii au mai mult noroc decit altii, si este o realitate demonstrata istoric, pe de alta parte, ca democratia aduce rezultate mai bune pentru oameni, in general, tarile care sunt democratii sunt mai prospere, dar asta nu e adevarat intotdeauna si in toate cazurile. Si democratia nu este un sistem utopic, este un sistem simplu prin care indivizii au dreptul sa isi ia viata in propriile miini.

Sa intelegem atunci ca democratia este mai degraba un lung proces, decit un cistig „ revolutionar” ?

Joshua Muravcik: Este mai cu seama un proces. Pentru ca, inainte de toate, unul din lucrurile care face democratia pasnica si in general armonioasa, este ca nu exista numai un singur proces electoral - exista mai multe alegeri. Asa ca, daca ai pierdut acum, poti cistiga data viitoare... si de aceea nu trebuie sa crezi ca a venit sfirsitul lumii cu infringerea ta. In al doilea rind cred ca democratia este mai mult decat un sistem mecanic. Ea inseamna, intr-o anume masura, si un anume spirit... adica grija pentru societate, compromisul ce poate fi facut, a invata cum sa discuti in contradictoriu, cum sa gasesti solutii intr-o dezbatere si cum sa pui laolalta oameni cu opinii diferite, si acest spirit nu vine deodata, cu o singura alegere "libera si corecta", este ceva ce se dezvolta cu timpul, cu cit oamenii dobindesc experienta si nu numai in procesul electoral, ci cu dezbaterile, cu tragerea la raspundere a guvernelor lor, cu asumarea propriilor greseli.