București: reducerea salariilor bugetarilor cu 20% și a pensiilor cu 15%

Guvernul român a convenit cu Fondul Monetar Internaţional reduceri drastice ale cheltuielilor bugetare. Este vorba de o reducere a salariilor în domeniul bugetar, cu 20 la sută, a pensiilor cu 15 la sută si a ajutoarelor de şomaj, tot cu 15 la sută. Aceste măsuri au fost anunţate de preşedintele Traian Băsescu care a ţinut să precizeze că nu va remania guvernul. Mai mult, Băsescu a declarat ca aceste măsuri, spre deosebire de mărirea taxelor sau impozitelor, nu vor afecta sectorul privat.

Uniunea Europeană şi FMI au acordat României o linie de credit de 20 de miliarde de dolari. O echipa FMI se află la Bucureşti şi în funcţie de recomandarile ei, România va mai primi o tranşă a creditului, de aproape un miliard de euro.

Măsurile anunţate astăzi sunt necesare după ce s-a constatat că deficitul bugetar al României ar putea fi anul acesta de 8 la sută din PIB, faţă de 5,9 la sută, ţinta pe care şi-o stabilise guvernul anul trecut, când a primit creditul. Mai mult, Fondul se aşteaptă acum ca România să aibă o creştere economică de numai 0,8 la sută anul acesta, faţă de 1,3 la sută cât era prevăzut iniţial.