O reuniune desfășurată la Memorialul Sighet, comemorând 50 de ani de la arestarea unui grup de 80 de intelectuali, clerici greco-catoli, politicieni şi întemniţarea lor
9 mai 2000
Actualitatea românească. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Ingrid Şuşu)
50 de ani de la arestările din 5-6 mai 1950.
La Memorialul Sighet a avut loc o reuniune comemorând 50 de ani de la arestarea unui grup de 80 de intelectuali, clerici greco-catoli, politicieni şi întemniţarea lor la Sight. Din lot făceau între altele parte: Gheorghe şi Constantin Dinu Brătianu, Constantin Giurescu, Gheorghe Tătărescu, Constantin Argentoianu.
Lotul a fost judecat numai 7 ani după arestare, într-un proces înscenat iar acuzații găsiţi vinovaţi de „atitudine duşmănoasă faţă de noua orânduire socială”.
Reuniunea comemorativă, la care a fost prezentă şi Europa Liberă, a fost organizată de Fundatia Academia Civică, fundaţia Konrad Adenauer şi Memorialul victimelor comunismului şi al rezistenţei Sighet.
Andreea Doboş, istoric şi directoare a Memorialului Sighet, povesteşte că „în noapte de 5 spre 6 mai 1950, la Sighet au fost aduşi în jur de 80 de demnitari, foşti miniştrii, academicieni, economişti, militari, istorici, politicieni. Prin acest val de arestări şi prin altele care au urmat urma, regimul comunist aflat la putere urmărea distrugerea vechii elite româneşti, din perioada interbelică şi înlocuirea acestora cu persoane de o valoarea îndoielnică dar care avea un merit şi anume ataşamentul de noul regim.”
Închisoarea de al Sighet a funcţionat drept închisoare politică numai 5 ani, până în 1955, când a redevenit închisoare de drept comun.
Cam o treime din deţinuţii politici au murit la Sighet, restul au fost tranferaţi în 1955. Iuliu Maniu şi Constantin Dinu Brătianu s-au numărat printre cei morţi la Sighet şi înmormântaţi, fără cruce, în afara oraşului.