Emil Hurezeanu: „A transforma principala bancă de stat în sursă de finanţare şi spălare a unor afaceri personale, de grup şi de partid, sub acoperământul guvernării PDSR este un scandal naţional.”
10 mai 2000
Actualitatea românească. (Moderator: Radu Călin Cristea; Comentariu: Emil Hurezeanu)
„Un album cu fotografii mişcate.”
Afacerea Costea developează mai multe serii de concluzii morale şi politice, înainte chiar de cele posibil juridice – scrie Emil Hurezeanu.
„ PDSR, principalul partid de stânga din România şi cei mai importanţi lideri ai săi, a căror posibilă ascensiune la guvernare continuă să fie de actualitate, înregistrează în aceste zile un dezastru năpraznic. Ani în şir Ion Iliescu, Adrian Năstase, Teodor Meleşcanu sau Viorel Hrebenciuc, contestaţi şi contestabili... şi-au justificat erorile la guvernare sau în opoziţie, în termenii adversităţii de interese...”
Deşi Ion Iliescu a pierdut 4 procente după afacerea firulului roşu (legătura telefonică directă cu Moscova), „crisparea agresivă, morga suficientă şi optimismul robust a liderilor PDSR nu păreau deplasate pentru o bună parte a electoratului. Afacerea Costea indică însă un mecanism bănuit dar nici odată dezvăluit.”
Este vorba de interesul si apetitul pentru afaceri, în favoarea partidului sau a unui grup. „A transforma principala bancă de stat în sursă de finanţare şi spălare a unor afaceri personale, de grup şi de partid, sub acoperământul guvernării PDSR este un scandal naţional.”
Se adaugă dimensiunea sfidării intereselor naţionale ale României, prin faptul că în afacerea Costea a fost fraudat şi statul francez. Or, reaminteşte Emil Hurezeanu, Franţa a fost de la bun început unul din cei mai constanţi sprijinitori ai României în procesul de democratizare şi în ambiţiile ei euro-atlantice.
„Transformarea stângii populiste săracă şi cinstită în bogată şi mincinoasă, într-o ţară umilită şi chiar înfometată, devine la nivelul simbolicii politice un dezastru pentru Ion Iliescu et comp. şi chiar pentru sistemul politic românesc. Se vede acum cât de deturnat a fost drumul început în decembrie 1989, cît de ipocrită grija pentru bună stare şi justiţie socială a beneficiarilor deturnării de bani publici, corifeii stângii post ceauşiste”.