Reprezentanţii Comisiei de la Veneţia susțin, într-o scrisoare adresată preşedintelui Lucinschi şi şefului Legislativului, că prezentarea în Curtea Constituţională a unui text diferit de cel ce va fi propus în final de Comisia mixtă nu poate decât să aducă prejudicii activităţii experţilor.
11 mai 2000
Actualitatea în Republica Moldova.
Parlamentul suspendă discutarea proiectelor de modificare a Constituției.
Edgar Șelaru: Parlamentul, care şi-a reluat astăzi şedinţele în plen, a decis să suspende examinarea oricăror proiecte de lege cu privire la revizuirea Constituţiei. Decizia a fost luată la cererea Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei, care a adresat o scrisoare, solicitând atât Parlamentului, cât şi Preşedinţiei să suspende examinarea oricăror acte, care ţin de modificarea Constituţiei, până la finalizarea lucrărilor Comisiei mixte, care ar urma să prezinte o soluţie de compromis. În prima zi după vacanţa parlamentară, deputaţii au reuşit să adopte astăzi unele acte legislative în prima şi a doua lectură, după cum transmite în contiunare corespondenta noastră, Eleonora Lisnic.
Astăzi Parlamentul s-a întrunit în prima şedinţă plenară, de după o vacanţă de două săptămâni, reuşind să adopte, fără dificultăţi, în prima şi a doua lectură, câteva proiecte de lege. Este vorba despre Proiectul de lege privind patronatele, despre Titlul IV al Codului fiscal, referitor la aplicarea accizelor şi o serie de modificări la titlurile unu, doi şi trei ale Codului fiscal deja în vigoare.
Cea mai importantă decizie, luată astăzi de Parlament este suspendarea examinării tuturor proiectelor de lege, referitoare la modalităţile de amendare a Constituţiei. Instituirea acestui moratoriu a fost propusă de membrii Comisiei de la Veneţia, care împreună cu reprezentanţi ai Preşedinţiei, pe de o parte, şi ai Parlamentului Republicii Moldova, pe de altă parte, elaborează un proiect de lege privind modificarea Constituţiei.
Această Comisie mixtă, reamintim, are în discuţie proiectul de modificare a Constituţiei, elaborat de Preşedinţie şi prin care preşedintele Petru Lucinschi urmăreşte instituirea unui sistem prezidenţial de guvernare. Săptămâna trecută şeful statului a avansat acest proiect în Curtea Constituţională pentru avizare. La acest gest al preşedintelui, au reacţionat imediat reprezentanţii Parlamentului în Comisia mixtă. Deputaţii au protestat împotriva faptului, că preşedintele solicită aviz asupra unui proiect nedefinitivat. Că elaborarea proiectului nu a fost finalizată o confirmă şi reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, Giorgio Malinverni şi Giani Buquicchio.
Într-o scrisoare adresată preşedintelui Petru Lucinschi şi şefului Legislativului, Dumitru Diacov, ei spun, că prezentarea în Curtea Constituţională a unui text, care diferă de textul ce va fi propus în final de Comisia mixtă nu poate decât să aducă prejudicii activităţii experţilor. Parlamentul a acceptat recomandarea Comisiei de la Veneţia, astfel încât până la definitivarea proiectului în Comisia mixtă nu vor fi puse în discuţie nici celelalte două proiecte de amendare a Legii supreme.
Reamintim că acestea din urmă, avansate de două grupuri de parlamentari, pledează pentru instituirea regimului parlamentar de guvernare şi, respectiv, pentru extinderea împuternicirilor puterii executive. Primul deja a obţinut avizul favorabil al Curţii Constituţionale.
Din Chişinău, Eleona Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.