Tinerii trebuie încurajați să revină în Basarabia (Jurnal de Chișinău)


Fastuoasa paradă militară, la care au participat zeci de lideri de state din Europa şi din „spaţiul CSI”, şi-a atins scopul: întregii lumi i s-a demonstrat că Rusia a reînviat şi că a redevenit o mare putere mondială cu care nu se recomandă să glumeşti scrie Constantin Tănase in Timpul. În afară de scopul de a-şi arăta muşchii, grandioasa paradă militară de la Moscova a mai urmărit scopul să creeze un nou mit, anume că actuala Europă de 65 de ani nu mai este bântuită de războaie, datorită Rusiei, şi a sacrificiilor ei în anii Marelui Război pentru apărarea Patriei, scrie Constantin Tănase.

Arcadie Gherasim, care a urmarit cu mare atenţie manifestaţiile opoziţiei comuniste, ce a mărşăluit pe străzile Chişinăului şi a scandat „Maldova, Maldova!” constată tot in cotidianul Timpul că pe 9 mai nimeni n-a ridicat un tricolor. „Au ignorat flamura de stat a Republicii Moldova şi au substituit-o speculativ cu un fel de drapel moldovenesc din Evul Mediu. Le-a fost greaţă de Tricolorul nostru”, adaugă Arcadie Gherasim.

Nicolae Negru, de la Jurnal de Chişinău, considera ca Alianţei pentru Integrare Europeană i se propune un harachiri moral. Dar daca reuseste referendumul, ea obtine un atu aproape imbatabil.

În numărul de astăzi aflati şi de ce Petru Bogatu si-a intitlulat comentariul – Mihai Ghimpu, Prinţul Charles şi Regele Mihai. Mai gasiti si un interviu cu Nicolae Matcaş, ex-ministrul educatiei, care spune că tinerii trebuiau incurajati sa revina în Basarabia dupa absolvirea facultatilor din Romania. Vechiul regim nu-i primea cu bucurie ci cu ostilitate.

Ziarul de limbă rusă Panorama se întreabă de ce Chisinaul, care tinde spre Europa, nu poate să-ţi asigure locuitorii cu apă caldă. În ziar mai aflaţi că pe piaţa angro e cerere mare de ceapă verde.

Portalul AVA.MD titrează: Lupu şi Voronin au şanse să câştige campania prezidenţială – concluzii trase pe baza sondajului IMAS.