Afirmații optimiste ale premierului Boris Borisov despre situația economică și financiară a Bulgariei în comparație cu alte state din UE.
În stilul său caracteristic primul ministru Boiko Borisov, a situat Bulgaria printre țările europene cu cele mai mici probleme. „În momentul de fața stăm cel mai bine în Uniunea europeană”, a spus el. „Acționăm în așa mod încăt să nu trebuie să fim împinși cu țepușa dinafară. Demonstrăm că sîntem o națiune disciplinată, sănătoasă și puternică, care înțelege situația, își face economiile, își face măsurile și va ieși mult mai repede decît ceilalți din criza. Alții sînt puși în situație de a majora TVA-ul, în timp noi sîntem lăudați. Trebuie să ne mîndrim cu cea ce facem.
Comentînd informația că de la începutul crizei economiile populației la bănci au crescut cu 5 miliarde leva - peste 2,5 miliarde euro, Borisov a adresat un apel cetățenilor să-și investească banii direct în economie.
El a anunțat că în aprilie, pentru prima dată în cursul anului, a fost realizat un surplus bugetar iar în martie industria a marcat o creștere de 1,7 procente fața de aceeași luna din 2009. A continuat să scadă numai producția de energie electrică și termică.
Aprecieri optimiste a făcut și eurocomisarul bulgar Cristalina Gheorghieva, fosta vicepreședintă a Băncii mondiale, pentru care scenariul elen este imposibil în Bugaria. Dacă țara va reuși să mențină ca pînă acum stabilitatea sa macroeconomică și să respecte criteriile de intrare în zona euro, șansele sale de aderare la aceasta zona vor putea chiar crește.
„Trebuie să fim obiectivi, cu un deficit de 3,9% Bulgaria este departe de țările cu situație fiscală complicată. Putem spune că guvernul, ministrul finanțelor și parlamentul țin bugetul tare. Nu ne aflăm printre cei care creează probleme Comisiei sau Băncii europene”, a spus d-na Gheorghieva.
Declarațiile lui Borisov au trezit insa reacții ironice pe Internet și în cîteva emisiuni politice televizate cu participarea directă a spectatorilor care au amintit că „fruntasa” Bulgaria se află totusi pe ultimul loc în Uniune după mărimea salariilor, pensiilor, productivității muncii, calitatea serviciilor medicale și învățămîntului, și este printre principalii furnizori de forța de muncă ieftina pentru Grecia aflată în criză.