Schimbare de locatari în Downing Street 10

Liderul conservator David Cameron a preluat funcția de prim ministru al Marii Britanii după succesul în alegeri al partidului său.

Dupa 5 zile de incertitudini si de negocieri dificile, de ieri seara Marea Britanie are un nou guvern, condus de cel mai tinar premier al acestei tari din ultimii 200 de ani, conservatorul David Cameron. Acesta va propune un guvern de coalitie cu liberal democratii, un partid mai apropiat de centru stinga decit de dreapta reprezentata de conservatori, sperind sa aibe, un guvern puternic, stabil si legitim, necesar in momente de „turbulente” economice aprecum cele actuale. Mai multe de la Oana Serafim:


„O sa fie greu si complicat. Un guvern de coaliţie aduce cu el o mulţime de dificultăţi si provocari, dar cred ca impreuna putem sa oferim ţării noastre acel guvern puternic si stabil de care are nevoie ţara noastra”, a declarat noaptea trecuta, in primul sau discurs ca premier, David Cameron.

„Vor fi cu siguranţa probleme, vor fi cu siguranta tensiuni si neinţelegeri, dar voi face tot ce pot ca sa demonstrez că un nou tip de politica este posibila şi chiar mai buna”, a declarat la rîndul sau liderul liberal democratilor, Nick Clegg, cel plasat pe pozitia a treia in alegerile parlamentare de saptamina trecuta, alegeri care s-au soldat cu cistigarea lor de catre conservatori dar nu cu suficiente mandate pentru a avea majoritate in Camera Comunelor de la Londra.

Discursul de rămas bun al premierului laburist, Gordon Brown a fost sobru si corect. Dupa 13 ani la conducerea Marii Britanii, laburistii vor intra in opozitie. Ca preşedinte al partidului Gordon Brown şi-a asumat infringerea, a demisionat si de la conducerea partidului, si a urat mult success noii echipe. Si-a luat soţia si cei doi băieti de mină şi a plecat, ca un om obişnuit, de la lucru din faimoasa Downing Street unde a locuit timp de 13 ani - intii ca ministru de finante sub Tony Blair si apoi ca premier.

„Numai cei care au fost vreodata in funcţia de prmier pot înţelege intreaga greutate care apasa pe umerii celor care deţin aceasta înaltă demnitate.” Funcţie pe care, spunea aseara Gordon Brown, a iubit-o dar nu pentru gloria pe care o poate aduce si pentru ceea ce poate înfăptui pentru ţara sa. La sediul partidului sau, Gordin Brown a fost aplaudat si imbraţişat ca un actor la iesirea din scena…

Sigur, analisti politici si jurnalistii vor analiza cu atentie evolutiile din cadrul viitorului guvern in care, conservatorii si liberal democratii vor cauta sa isi armonizeze pozitiile. Cele mai complicate subiecte vor fi insa cele legate de redresarea economiei , de imigratie si de relatia cu Bruxelles-ul. In timp ce despre conservatorii se poate spune ca sunt insulari si anti – europeni, liberal democratii sunt cei mai „europeni” britanici. O coabitare dificila, complicată, dar cum ar putea fi altfel, intr-un moment complicat pe plan mondial…