Vizita în Germania a premierului Vlad Filat

Cancelarul Angela îl întîmpină la Berlin pe Vlad Filat

„Moldovenii au înțeles necesitatea reformelor, iar guvernul va continua procesul”: Vlad Filat într-un interviu acordat postului de radio Deutschlandfunk
Vizita în Germania a primului ministru din Republica Moldova, Vlad Filat, nu a trecut neobservată. Profitînd de această vizită, postul naţional de radio Deutschlandfunk a difuzat azi dimineaţă o relatare sub titlul „Moldova şi Uniunea Europeană”. În relatarea, realizată de Doris Simon, s-a făcut un bilanţ, după ce anul trecut Uniunea Europeană a oferit unor ţări estice aşa numitul Parteneriat răsăritean. Un diplomat moldovean din Bruxelles, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, i-a declarat ziaristei germane că problema principală a ţării constă în faptul că nu poate oferi Europei mare lucru. Nu are nici bogăţii naturale şi nici o mare importanţă strategică, dar are un conflict veritabil, înghețat.

În continuare este descrisă autoproclamata Republică Nistriană ca un „teritoriu al traficanţilor şi al comerţului ilicit cu armament”. S-a reamintit apoi şi de reacţiile internaţionale, provocate anul trecut în urma alegerilor falsificate. În acest context s-a afirmat că noul guvern de coaliţie a demarat reformele - mereu amînate - în vederea apropierii de UE. Asta explică şi fostul ambasador din Germania, Igor Corman, care azi este preşedintele comisiei pentru politică externă a parlamentului din Moldova, afirmînd: „Noi avem un obiectiv limpede. Vom utiliza toate mijloacele oferite azi de Uniunea Europeană. Multe depind, însă, de noi ca să construim Europa, aici, acasă la noi.”

Primul ministru a explicat într-un interviu acordat postului de radio german că populaţia a înţeles necesitatea reformelor, iar guvernul va continua acest proces. „Nu cred că-n procesul politic trebuie să ai la bază frica”, a precizat premierul.

Vlad Filat a declarat în continuare că speră ca în scurtă vreme vor fi găsite soluţii în vederea ridicării vizelor pentru cetăţenii moldoveni care doresc să călătorească în ţările UE.

Premierul moldovean, care a sosit ieri în Germania, a vizitat la Sindelfingen uzinele Mercedes. Aseară s-a întîlnit cu preşedintele Fundaţiei Bosch şi a participat la Berlin la lansarea unei expoziţii mobile care prezintă publicului german aspecte culturale şi politice din Moldova. Totodată a avut o întrevedere cu reprezentanţi ai organizaţiei etnicilor germani originari din Basarabia şi cu persoane din diaspora moldoveană.

Astăzi Filat a avut o întrevedere cu şefa guvernului federal german, Angela Merkel, iar în această seară va susţine o comunicare la Fundaţia Konrad Adenauer.