Prezident.rf şi prafitelistvo.rf

ICANN atribuie Federației Ruse extensia RF pentru site-uri în chirilice
De astazi au început să funcţioneze pe internet adresele scrise folosind caractere chirilice, asta după ce organizaţia mondială a adreselor (ICANN) a dat Rusiei extensia RF, de la „Russkaia Federatia”. Apariţia caracterelor chirilice pe internet urmează după ce saptamana trecută paginile web din Egipt, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite au inceput să folosească caractere arabe in adresele lor.

Reprezentanţii ICANN, adică ai corporaţiei domeniilor pe internet, i-au înmânat Rusiei certificatul de administrare al domeniilor în caractere chirilice la un forum internet, care a început azi la Moscova.

Ministrul rus al comunicatiilor şi al mass-mediei, Igor Şciogolov, prezent la forum, a spus că aceste schimbări marchează sfârsitul dominării caracterelor latine în adresele pe internet. Cu toate acestea, mai există provocări.

Minunatul caracter „aron” sau „a”-ul inconjurat de un cerculeţ, folosit in toate adresele de email, nu există pe tastatură rusească. Ca să-l scrie, utilizatorii trebuie să schimbe configuraţia, de la chirilică, la latină. Acestea e doar un detaliu, dar care arată că pțnă acum am fost orientaţi către grafia latină, spune Igor Şciogolov.

După ICANN, mai mult de jumătate din cei 1 miliard şi jumătate de utilizatori de internet vorbesc o limbă maternă care nu foloseşte alfabetul latin. Şeful executiv al ICANN, Rob Beckstrom spune că până acum Internetul a fost mai accesibil tinerilor care învaţă ușor alte limbi și alte litere, dar există și mulți alţi oameni cărora nu le este comod să folosească alte litere. Vedem acest lucru ca o deschidere mai mare pentru toata lumea. În felul acesta internetul devine cu adevărat global.

Astazi în Rusia au fost lansate doar 2 adrese in grafie chirilică: prezident.rf şi prafitelistvo.rf, ele fiind pagina preşedintelui şi a guvernului.

Treptat, tot mai multi detinatori de adrese vor putea să-şi rusifice domeniile. Prioritate au firmele private, organizaţiile media şi partidele politice, după care, dupa 1 octombrie, vor putea face acest lucru şi utilizatorii obisnuiţi.

Scepticii sunt ingrijoraţi că aceste schimbari vor crea circuite închise şi vorbesc despre separatismul pe internet.