17.05 - Chișinău: Comuniștii și denumirea limbii de stat

Vladimir Voronin

Vladimir Voronin: „Limba maternă, pentru noi, pentru fiecare e limba maternă. În suflet, dacă mata o numeşti română, numeşte-o română. Eu dacă o numesc moldovenească e moldovenească. Da pentru mine e limba maternă.”

17 mai 2000

Actualitatea în Republica Moldova
.

Comuniștii și denumirea limbii de stat.

Dan Ionescu: După ce s-au retras cu surle şi tobe de la şedinţa Parlamentului de vinerea trecută, deputaţii comunişti se arată acum interesaţi în găsirea unei soluţii de compromis la chestiunea denumirii limbii de stat a Republicii Moldova. Detalii de la Sergiu Praporşcic.

Partidul Comuniştilor intenţionează să iniţieze un referendum în problema denumirii corecte a limbii de stat din Republica Moldova, limba română sau limba moldovenească, aşa cum este fixat în Constituţie. Despre aceasta a comunicat presei liderul comuniştilor Vladimir Voronin, după şedinţa de marţi seara a grupului parlamentar al comuniştilor. Şedinţă, la care a fost invitată şi întreaga componenţă a Guvernului Braghiş.

Să amintim, că comuniştii au cerut Executivului să dea explicaţii, de ce în proiectul de lege privind Nomenclatorul specialităţilor în instituţiile de învăţământ superior, examinat în săptămâna trecută în plenul Parlamentului, în loc de limbă şi literatură moldovenească figura limbă şi literatură română. Atunci comuniştii au părăsit şedinţa în plen în semn de protest, ameninţând că vor cere demiterea Guvernului, dacă acesta nu va recunoaşte glotonimul „limbă moldovenească”.

Se pare, însă, că membrii Executivului şi comuniştii au ajuns la un compromis în această problemă, după şedinţa de marţi. Premierul Braghiş ne-a spus, că Guvernul nu va înlocui glotonimul limba română cu limbă moldovenească. El a declarat, că Guvernul va lua o decizie în acest sens, dacă Parlamentul va remite proiectul de lege Executivului. Acelaşi lucru l-a afirmat şi primul secretar al Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin.

Întrebat de noi, dacă comuniştii vor cere demiterea Guvernului, în caz că acesta nu va accepta să înlocuiească sintagma „limbă română” cu „limbă moldovenească”, Vlsdimir Voronin a răspuns: „Da, o să ne consultăm pe parcurs, dar nu cred. Aici trebuie de găsit soluţie reciprocă. Vedeţi cum e problema – se poate de pus şi problema indirect, limbă moldovenească-limbă română, dar se poate şi de pus problema limba maternă. Şi, mă rog, asta ar fi o ieşire din situaţie. Un compromis pentru toţi cetăţenii ţării. Limba maternă, pentru noi, pentru fiecare e limba maternă. În suflet, dacă mata o numeşti română, numeşte-o română. Eu dacă o numesc moldovenească e moldovenească. Da pentru mine e limba maternă. Asta-i important, importă foarte mult.”

În context, Voronin a respins acuzaţiile aduse comuniştilor, potrivit cărora, aceştea ar intenţiona să demită Guvernul şi să preia puterea în Republica Moldova. Acţiuni ce ar fi sincronizate cu protestele din stradă ale veteranilor războiului din Afganistan şi ale combatanţilor de pe Nistru. Voronin a acuzat pe ex-premierul Ion Sturza, care în acel moment ieşea din biroul preşedintelui Parlamentului, Dumitr Diacov, că ar fi planificat, împreună cu Partidul Democrat, o lovitură de stat.

Vladimir Voronin: „Nu există aşa ceva, nu intenţionăm, mai ales în anul acesta, când...Iaca, de ce nu l-aţi prins pe Sturza, să-l întrebaţi. Vezi, că el se duce non-stop cu Diacov, ce fac mai departe. Iaca, ei au scenarii, lor le trebuie chestia asta. Lovitură de stat şi demisia Guvernului. Lor le trebuie, nu nouă. Asta e a lor scenariu. Noi n-avem aşa scenarii. Mai ales în anul când se petrec, când se pregăteşte ţara de alegeri prezidenţiale. Ce fel de demitere a Guvernului? Cine să se ocupe cu economia naţională? Peste o lună de zile trebuie de gândit de pregătirea de iarnă, da nu despre demisia Guvernului.”

Să amintim, că anterior declaraţiilor lui Voronin, preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov, a negat orice legătură a partidului său cu acţiunile de protest din stradă. În final, Vladimir Voronin a declarat că grupul parlamentar al comuniştilor, care deţine 40 din 101 de mandate, este satisfăcut de activitatea Cabinetului Braghiş.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.