Cazul Costea: „Dacă ar fi să judecăm scena politică după criteriile de la tribunal, am fi nevoiţi să spunem că avem o clasă politică alcătuită din îngeri”.
17 mai 2000
Actualitatea Româneasca – opinii, analize, comentarii. (Moderator: Cristian Teodorescu; Comentariu: Octavian Paler).
Prezumţia de nevinovăţie şi politica.
„Uneori in politica, declaratiile dezvăluie tocmai ce autorii lor ar vrea să ascundă: într-un comunicat recent PSDR anunţa că în ce priveşte scandalul Costea, se va baricada în tăcere. PDSR nu va mai răspunde, eram anunţaţi nici unui atac politic sau de presă.” (...)
„Si dinspre Cotroceni şi dinspre PDSR a fost invocată prezumţia de nevinovăţie: ideea ar fi că domnul Costea anchetat în prezent de magistraţii francezi, se bucură, ca orice inculpat, de prezumţia de nevinovăţie. Si că deci, inclusiv legăturile politicienilor noştri cu el, trebuie socotite inocente pînă la proba contrarie. Cu o asemenea logică se păcătuieşte în politică cu un principiu care este valabil doar la tribunal.” (...)
„Asta nu înseamnă că o eventuala inocenţă a domnului Costea va putea garanta inocenţa politicielor care au avut legături cu el. La limită, e posibil de imaginat o ipoteză în care domnul Costea să fie absolvit de magistraţii francezi de orice culpă, în timp ce noi, nu vom putea face acelaşi lucru cu politicienii nostri implicaţi în acest scandal. Dacă ar fi să judecăm scena politică după criteriile de la tribunal, am fi nevoiţi să spunem că avem o clasă politică alcătuită din îngeri. Mai mult, ar trebui interzisă deocamdată orice discuţie, orice dezbatere pe marginea acestui scandal.” (...)
Noi putem spune, încă de acum unele lucruri despre politicienii care au fost implicaţi in scandal. Deja s-a văzut că nişte politicieni care trebuiau să se comporte ca oameni de stat, cu tot ce impune aceasta condiţie, s-au complăcut în situaţii incompatibile cu o demnitate publică. Deja s-a văzut că prima pornire a unor politicieni este să încerce o eschivă, luînd pe nu in braţe. Abia strînşi cu uşa, recunosc adevărul. Mai e nevoie de vreun verdict al justiţiei franceze pentru a gîndi ce gîndesc mulţi la această oră despre clasa noastră politică ?! Despre justiţia romana mai bine să nu vorbesc...